Declarație CALC: „Procesul electoral se desfășoară cu încălcarea standardelor pentru un proces electoral corect”

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a emis o declarație publică în care evidențiază că procesul electoral pentru alegerile parlamentare se desfășoară cu încălcarea standardelor pentru un proces electoral liber și corect. În aceste circumstanțe, CALC face un apel către instituțiile statului, organele electorale și concurenții electorali să depună eforturi pentru ca votarea să aibă loc într-o manieră corectă.

Utilizarea resurselor administrative în perioada electorală

„Au fost semnalate numeroase cazuri de utilizare a resurselor administrative de către partidele care sunt reprezentate în organe elective. Au ieșit în evidență cazurile de revizuire bugetară și de majorare înainte de startul campaniei electorale a diferitelor alocații financiare, majorări salariale, pensii și indemnizații, chiar dacă aceste majorări nu au fost planificate în bugetul de stat aprobat inițial”, se menționează în declarația CALC.

Coruperea alegătorilor

În opinia CACL, perioada pre-electorală și electorală au fost marcate de activități de corupere a alegătorilor, inclusiv prin intermediul fundațiilor de caritate afiliate partidelor politice și prin oferire de cadouri ilegale. Aceste situații nu au fost investigate și contracarate în nici un fel de autoritățile responsabile.

Deficiențe și erori în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) și listele electorale

Au fost semnalate și înregistrate multiple cazuri în care s-a constatat imperfecțiunea datelor din RSA și listele electorale. A fost raportată prezența în listele electorale a persoanelor decedate, erori de adresă sau chiar perfectarea neuniformă a listelor electorale în cadrul unei și aceleiași unități administrativ-teritoriale (conform adresei sau conform alfabetului).

Intimidarea observatorilor naționali și tentative de compromitere a campaniilor de educație civică

CACL susține că pentru prima dată după 2009 reprezentanți ai Misiunii naționale de observare a Promo-LEX au fost supuși acuzațiilor neîntemeiate din partea membrilor CEC, precum și intimidărilor și presiunilor publice din partea reprezentanților anumitor concurenți electorali, reprezentanți ai organelor de drept și APL. Au fost semnalate cazuri în care campaniile obișnuite de educație civică și apolitică desfășurate de organizațiile neguvernamentale, au fost calificate pe nedrept ca și campanii de agitație electorală în favoarea unor concurenți electorali.

Intimidarea concurenților electorali și alegătorilor

Au fost raportate public multiple cazuri în care cetățeni/simpatizanți ai anumitor partide politice au provocat altercații verbale și fizice pentru a zădărnici desfășurarea întâlnirilor cu alegătorii, iar reacția reprezentanților organelor de drept a fost tardivă sau chiar a lipsit cu desăvârșire.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 39 organizații obștești din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democrației în Republica Moldova prin promovarea și desfășurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    „Procesul electoral se desfășoară cu încălcarea standardelor pentru un proces electoral corect” Printre standarte incalcate si intimidari se face a fi prezenta si otravire cu metale grele … din termometre medicale, in loc la strihnina si cucuta obisnuite deja. CCALC, ca asa o chiama, mai bine so ocupa de lamurirea norodului, cum e cu votarea si cine sint cei cari vor un os mai mare si gras , de la putere. Si so faca din timp, nu sa faca valuri cu doua zile inainte. De no fi tot oameni de la Plaha si Dodon cesti KKALC,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *