• 10 sfaturi pentru cumpărături on-line în siguranță

  10 sfaturi pentru cumpărături on-line în siguranță
  de
  vizualizări
  06 septembrie 2020 | 08:30

  Cumpărăturile on-line pot fi rapide și convenabile, până în momentul când te ciocnești cu activitatea escrocilor cibernetici, care „pescuiesc” consumatorii neatenți. Dacă doriți să profitați la maximum de cumpărăturile făcute on-line, fără a cădea pradă escrocheriilor pe internet este necesar să cunoașteți măsurile de precauție.

  În continuare vă propunem 10 sfaturi utile pentru cumpărături on-line în siguranță:

  1. Accesați doar site-uri securizate. Este important să faceți cumpărături on-line doar de pe site-uri securizate, care sunt criptate cu protocolul SSL (Secure Sockets Layer). Acestea trebuie să înceapă cu „https://” în loc de „http://”, „s” de la final indică o conexiune sigură, iar în bara de adresă să apară afișată imaginea unui lacăt închis.
  2. Tastați adresa URL în bara de adrese. În loc să faceți clic pe un link care vă duce la site-ul web al comerciantului ales, este mai sigur să introduceți adresa URL a comerciantului în bara de adrese din browserul web. Vă ia un pic mai mult timp, însă această acțiune simplă vă poate proteja de la vizitarea un website fals sau rău intenționat.
  3. Obțineți un card de credit pe care îl veți folosi doar pentru cumpărături on-line. Asigurați-vă că soldul cardului utilizat nu este unul foarte mare. Puteți alimenta cardul cu mijloace bănești doar atunci când doriți să faceți cumpărături on-line.
  4. Utilizați doar de dispozitivele personale. În mod obligatoriu setați parole de acces pentru acestea.
  5. Folosiți o adresă de e-mail dedicată cumpărăturilor on-line. Merită să vă gândiți să creați o adresă de e-mail pe care o veți utiliza numai pentru cumpărături on-line. Acest lucru vă poate ajuta să reduceți riscul de a deschide mesaje de e-mail sau spam potențial rău intenționate care sunt deghizate în promoții de vânzări sau alte notificări.
  6. Nu utilizați rețele de Wi-fi publice. Infractorii cibernetici vă pot intercepta datele și vă pot fura parolele, detaliile de conectare și informațiile financiare. Dacă nu vă aflați la domiciliu, cel mai sigur este să faceți cumpărăturile on-line prin rețeaua de telefonie mobilă.
  7. Utilizați sistemul de achitări sigure. Când sunteți redirecționat către pagina de plată, căutați logotipurile programelor „MasterCard SecureCode” sau „Verified by Visa”. Aceste programe, cu ajutorul tehnologiei 3D-Secure vă protejează în timpul cumpărăturilor on-line.
  8. Nu comunicați nimănui codul PIN sau codul de securitate a cardului (CVV2 sau CVC2) – trei cifre din spatele cardului, lângă locul pentru semnătură. Nici chiar angajații băncii nu sunt în drept să vă solicite aceste informații. Dacă cineva încearcă să le afle, puteți fi sigur – sunt infractorii cibernetici.
  9. Verificați periodic extrasul bancar, pentru a depista plățile neautorizate sau abonați-vă la alerta prin sms pentru a primi instantaneu notificări la efectuarea operațiunilor și suplinirea contului.
  10. Anunțați imediat banca emitentă în cazul în care ați efectuat o plată on-line suspectă sau ați depistat o plată neautorizată în extrasul bancar.

  Surse: https://stisc.gov.md/, https://www.mastercard.md/, https://www.kaspersky.com/

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat duminică, 20 septembrie, la Minsk, în pofida presiunilor poliţiei, pentru un nou marş de protest împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, informează Agerpr…
  Belarus: Noi proteste împotriva lui Lukașenco

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirației, unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv