Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   ZdG are 18 ani. Cui…

ZdG are 18 ani. Cui va aparține mai departe? Întrebări incomode și răspunsuri clare

La 29 iulie 2022 Ziarul de Gardă împlinește 18 ani și este în cea mai extinsă formă a sa din toate timpurile: ediția tipărită reprezintă cel mai abonat ziar din Republica Moldova, redacția reprezintă cel mai extins proiect de investigații, pagina sa web este în top 10 printre toate paginile web din Moldova și numele ZdG ca sursă de informații este citat zilnic de la judecătorii la închisori, de la Guvern la primării, de la televizor la barurile sătești.

Dar cine plătește pentru asta?

Cei 18 ani au însemnat creștere profesională continuă, extinderea echipei, creșterea platformelor și a audienței, dar și multe impedimente, atacuri, acte de hărțuire, furturi de identitate, intimidări. Nu trebuie să ignorăm nici propriile greșeli, care ne-au cauzat multe frământări, discuții și lecții de învățat. Dar cea mai mare provocare pentru ZdG a fost să rămânem independenți din punct de vedere editorial, să putem analiza critic toate instituțiile publice. Are libertatea presei un preț?

În cei 18 ani Republica Moldova a avut 12 guverne, 7 legislaturi parlamentare, 6 președinți de stat. Toți au știut că există un ZdG care se va expune critic în mod special față de actele de corupție, fraudă, spălare de bani și încălcarea drepturilor omului. Toți au plecat, din varii motive, dar niciunul dintre ei nu a mai contestat rolul jurnaliștilor de investigație. Știe cineva cât costă să investighezi 12 guverne și 6 președinți?

Guvernele au tot plecat, dar ZdG a rămas, a crescut, a devenit sufletul unei mari comunități de cititori, abonați, urmăritori, de militanți pentru transparență, democrație și respect pentru drepturile omului. Acum, la 18 ani, purtăm pe umeri o povară grea: Republica Moldova trece prin transformări foarte dificile și procesele de reformare a justiției trebuie analizate mai minuțios ca niciodată, corupția trebuie urmărită mai atent ca oricând, iar cetățenii au așteptări atât de mari, încât trebuie să răspundem tot mai rapid, mai profesionist, mai calificat. Dar cât costă să lucrezi mai mult și mai repede?

Echipa ZdG s-a schimbat și ea. După 18 ani de muncă, oamenii nu mai pot munci doar din entuziasm, doar pentru că trebuie să învingem caracatița corupției, doar pentru că este atâta nedreptate în jur, încât ne ignorăm pe noi, familiile, copiii. În cel de-al 18-lea an, munca unei echipe de investigații a devenit mai grea, căci pe lângă asumarea deontologică de a urmări corupția, avem un război în preajmă cu toate riscurile și incertitudinile lui, o pandemie care revine, o inflație care aprofundează sărăcia și inegalitățile. Reporterii sunt și ei oameni care au necesități în creștere și salarii precare. Este oare acum cazul să vorbim de bunăstarea jurnaliștilor?

Din ce bani există o echipă de investigații? Cui îi trebuie să susțină o echipă de investigații? Cine are bani ca să susțină o echipă de investigații? Dacă e să răspundem sincer la aceste întrebări, răspunsurile și concluziile nu vor fi prea optimiste. În Moldova banii serioși sunt deseori la oamenii care sunt eroii investigațiilor jurnalistice, deci acești bani nu pot fi acceptați la finanțarea anchetelor reportericești. Cei care au nevoie cel mai mult de jurnalism despre corupție au fost sărăciți ani în șir. Rămânem la donatorii externi? Dar ei nu pot finanța zeci de ani aceleași echipe, iar lista de necesități e în permanentă creștere.

Deci cine să finanțeze ZdG, în momentul în care avem război, criză energetică, secetă, inflație, prețuri galopante?  

Răspunsul ideal ar fi oamenii care au nevoie de activitatea lor. Așa cum ne e greu, fără informații despre corupție ar deveni și mai greu.Trebuie să acceptăm că informația nu e leurdă, nu crește singură în păduri, ea trebuie elaborată și adusă în serviciul public. Dacă bem un ceai la dejun, e pentru că avem nevoie de energie și căldură. Dacă ne procurăm o haină, e pentru că nu putem merge goi. Dacă ne procurăm o bere, e pentru că vrem să ne relaxăm. Dacă susținem ZdG, e pentru ca hoții să nu ne lase goi și să ne fure și ceaiul. Aici e filosofia: să donăm un ceai, o bere sau o legătură de leurdă jurnaliștilor în care avem încredere. Câte puțin, dar constant, ca ei să știe că oamenii îi susțin pentru că au nevoie de munca lor. Deci, azi lansăm ZdG.ONE. Ce înseamnă asta?

De azi vrem să fim una cu comunitatea, un tot întreg, să ne susținem împreună și să fim puternici în fața tentațiilor de a fi cumpărați de cei care trebuie criticați și demolați. Intrați pe zdg.one, analizați, evaluați și cântăriți, iar când vă cumpărați un ceai nou, puneți un pachețel alături, în cana din care sorbiți investigații. În paharul plin de curaj. Așa-i că e posibil?

Alina Radu, manageră ZdG