Principală  —  RECOMANDAT   —   Regulament electoral/ Promovează-ți candidații cu…

Regulament electoral Promovează-ți candidații cu ZdG

Regulament cu privire la plasarea publicității electorale pe platformele ZdG (print, web, pagini pe rețele sociale, canale video în limbile română și rusă) în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 noiembrie 2023

Ziarul de Gardă este o instituție mass-media dedicată investigațiilor jurnalistice, combaterii corupției și promovării drepturilor omului. Fiind o instituție de presă liberă, ZdG are nevoie în permanență de sprijin financiar pentru realizarea proiectelor sale, dar nu poate accepta surse de finanțare obscure sau bani care provin de la entități cu probleme de integritate.

ZdG are cel mai mare tiraj printre ziarele de limbă română, iar portalul www.zdg.md este în top 5 cele mai populare proiecte jurnalistice independente. Paginile de Facebook și Youtube sunt de asemenea printre cele mai populare în spațiul mediatic din R. Moldova.

În timpul campaniei electorale, ZdG va continua să monitorizeze partidele, liderii lor, dar și candidații, în special prin prisma integrității și transparenței, publicând investigații, materiale de analiză, reportaje, știri în care vor fi abordați politicienii, averile și veniturile lor, rapoartele financiare ale partidelor, alte documente și probe care ar viza posibile probleme de integritate sau de implicare în cazuri de corupție. Scopul ZdG în această campanie este să informeze alegătorii, astfel încât în primării și consilii locale să nu ajungă persoane cu probleme penale.

Pentru o bună funcționare a redacției, ZdG va accepta publicitate electorală de la orice actor politic care întrunește următoarele condiții:

  • persoanele din conducerea partidului nu au condamnări sau dosare penale (ZdG își asumă să verifice președintele și comitetul executiv);
  • concurentul electoral nu are în liste persoane cu probleme penale (redacția nu va avea capacitatea să verifice toate persoanele, dar în momentul în care va descoperi asemenea cazuri va rezilia contractul de publicitate);
  • concurentul electoral face publice veniturile și cheltuielile;
  • publicitatea livrată are un conținut decent, etic.

ZdG acceptă Google Ads pe www.zdg.md. Menționăm că în perioada preelectorală și electorală politicienii procură publicitate de la Google direct sau prin firme intermediare, fără a face publice rapoartele privind sursele financiare plătite către Google. Pentru a evita apariția în ZdG a unor reclame electorale plătite din bani corupți, ZdG va bloca în perioada campaniei Google Ads ce are conținut electoral. 

ZdG va accepta publicitate în perioada preelectorală și electorală de la toți concurenții electorali care întrunesc condițiile stabilite mai sus pe următoarele platforme și în următorul format:

  • ediția tipărită a ZdG în limba română, 24 de pagini alb-negru și color, cu excepția primei pagini;
  • pagina web www.zdg.md în română sau rusă, cu excepția bannerului principal de sub denumirea portalului;
  • toate spațiile publicitare vor fi marcate corespunzător;
  • toate plățile vor avea loc exclusiv în baza contractului, prin transfer bancar;
  • nu vor fi acceptate condiționalități privind limitarea investigațiilor despre candidatul electoral care plătește publicitatea.

Acest regulament va fi trimis tuturor concurenților electorali, împreună cu oferta publicitară a ZdG. Costurile spațiilor publicitare sunt afișate pe https://zdg.one/publicitate/, pagina comunității noastre. 

Dacă nu reprezentați un partid politic sau un politician, puteți susține jurnalismul de investigație de la ZdG prin donații recurente prin intermediul Patreon. De asemenea, puteți dona abonamente celor care vor să citească.