Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Frica de răzbunare naște falsuri

Frica de răzbunare naște falsuri

Acum câteva zile, la Ziarul de Gardă am primit o scrisoare extrem de interesantă. Era despre crime grave, inclusiv omoruri, despre corupție, despre activitatea procurorilor, despre mita care circulă prin procuraturi, în schimbul eliberării de sub anchetă a unor infractori periculoși. Scrisoarea era semnată cu numele unui om din localitatea din care venea.

Așa cum datele expuse erau importante pentru o eventuală anchetă jurnalistică sau chiar judiciară, am contactat persoana numele căreia era indicat la sfârșitul petiției. Aceasta a confirmat că cele descrise în scrisoare ar fi avut loc şi că ar fi adevărate, dar, totodată, ne-a asigurat că nu a scris-o ea personal și că nu știe cine ar fi putut folosi în acest hal numele său.

După ce am constatat că autorul scrisorii nu a avut curaj să semneze, iar persoana numele căreia figura sub textul comunicat nu a scris-o, e dificil să pornești o anchetă. Pe această cale îl solicităm pe autor să ne contacteze, ca, împreună, să facem lumină asupra omorului intenționat al lui Dumitru Jomir, din Costești, Ialoveni, asupra omorului lui Alexei Bivol, din Răzeni, Ialoveni sau asupra mitei de 10500 de euro, care ar fi fost oferită pentru eliberarea unui infractor. Da, și noul automobil LEXUS, ultimul model, achiziționat de un procuror peste noapte, ar fi un subiect de anchetă.

Cel care a scris această scrisoare, semnând-o cu numele altcuiva, a avut curaj doar pe jumătate, în realitate, însă, a încercat să pună riscurile la care ar fi putut fi supus el, semnând cu numele său, pe umerii altcuiva…

Până a primi această scrisoare, la ZdG ajungeau uneori scrisori anonime, nesemnate sau semnate de „colective”… Nu e simplu și cu astfel de scrisori. Pe de o parte, autorii relatează cazuri strigătoare la cer, iar pe de altă parte, cum să le verifici? Acum descoperim un stil nou, periculos, instituit de persoane cu frici pentru sine, dar nu și pentru cei cu numele cărora semnează…

Tot acum câteva zile, cineva ne-a expediat un „manifest”, semnat de una dintre parlamentarele traseiste, plecate recent de la un partid, cu care la electorala trecută a ajuns în Parlament, la altul, în curs de mobilizare… Scrisoarea e semnată cu numele deputatei și conține, inclusiv, semnătura olografă. Conținutul acesteia e unul plin de dezvăluiri șocante.

Persoana afirmă că votul său în Parlament ar fi devenit unul „de aur”, motiv din care, fără îndoială, „costă scump”. În continuare, se menționează: „Eu întotdeauna am fost sinceră cu dvs. De aceea, pentru a evita diferite interpretări și speculații, vă informez personal că decizia mea de a părăsi fracțiunea Partidului Democrat a fost apreciată și prețuită cu trei milioane de euro. Cu toate că această sumă se află acum pe conturile bancare ale mele și ale copiilor mei, vă asigur că banii vor fi nu doar ai mei, ci și ai dvs. O parte din ei vor fi folosiți la realizarea promisiunilor făcute de mine alegătorilor în campania electorală, iar o parte vor merge concret pentru susținerea financiară și materială a persoanelor care vor fi alături de mine la crearea structurilor locale ale noului partid”.

După ce, în repetate rânduri, în spațiul public au fost lansate mai multe versiuni potrivit cărora deputații se vând și se cumpără, conținutul acestei scrisori, chiar dacă pare incredibil, poate fi adevărat. Dar, cine, cum poate demonstra cele relatate, sub semnătura personală a deputatei, într-un stat guvernat de numeroase falsuri?

Am solicitat persoanei care ne-a transmis scrisoarea să ne spună cum a primit-o. Ne-a spus că i-a venit în cutia poștală. Interlocutorul ne-a rugat un singur lucru – să nu-i dezvăluim identitatea.

Fricile bântuie în cazul persoanelor care vor să facă dezvăluiri despre nedreptăți comise în R. Moldova. Oamenii se tem de răzbunare. Uneori, ei recurg la falsuri, pentru a se „proteja”. De ce nu ar fi bântuiți de frici și oamenii puterii, atunci când recurg la falsuri, pentru a ne manipula?