Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL. De ce corupții primesc…

EDITORIAL. De ce corupții primesc pensii mari?

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă

Cele mai citite știri de pe pagina web a ZdG sunt despre pensii. Da, și textele despre corupție sunt foarte citite, dar în momentul în care colegii mei publică o știre nouă despre pensii, fie despre modul de recalculare, fie despre vârsta de pensionare, această știre va ajunge în topul textelor accesate cel mai des.

De ce au ajuns cetățenii să vrea să citească cel mai mult despre pensii într-un ziar de investigații? Poate pentru că actualmente pensia prezintă cea mai mare inegalitate în Republica Moldova, care vorbește despre coruperea sistemului timp de zeci de ani.

Generația care devine pensionară în acest deceniu a trăit și a muncit practic doar în regim de alertă continuă. Ultimul deceniu de existență al URSS a însemnat sărăcie, deficite, cozi la produse alimentare și imposibilitatea de a-și procura pe banii munciți orice, de la o haină nouă până la mobilier, apartament sau automobil. Primul deceniu de existență al R.Moldova a însemnat război, incertitudini, prăbușirea și distrugerea rublei, devalorizarea economiilor de-o viață, închiderea marilor întreprinderi sovietice, șomaj forțat, dispariția tuturor produselor din magazine, frig în locuințe, salarii plătite în vinuri, încălțări de cauciuc sau, pur și simplu, neplata salariilor. Au urmat alte două decenii de nesiguranță financiară, cu salarii extrem de mici pentru bugetari, cu salarii neformale pentru toți ceilalți.

În toate aceste 3-4 decenii, oamenii au luptat continuu pentru existență. La un moment dat, Moldova devenise practic un mare talcioc național, unde fiecare mergea să vândă ce avea prin casă, inclusiv învățători, jurnaliști, medici, cercetători științifici – toți aveau ceva de vândut la piețele improvizate, ca să supraviețuiască.

Cu toate aceste incertitudini și calamități sociale, au existat oameni care au ținut sistemele vii: școlile au funcționat exclusiv datorită devotamentului unor pedagogi cu salarii mici și a fundațiilor create de părinți. Spitalele s-au menținut și ele datorită medicilor cu salarii mici și recunoștinței pacienților. Astfel, învățătorii, medicii, pacienții lor, care au cotizat din puținul avut și pentru școală, și pentru medicină, și pentru poliție, și pentru judecători, au ajuns la pensie.

La pensionare, oamenii de rând au două uimiri mari: cât de mică le e pensia după 35-40 de ani lucrați în condiții dificile și cât de bune sunt condițiile de pensionare pentru marii corupți. Revolta lor nu are margini atunci când află că foștii nomenclaturiști, care s-au perindat alene prin instituții publice colcăind de corupție, au ieșit devreme la pensie și au pensii incomensurabil mai mari.

Da, la această oră, autoritățile actuale nu se pot comporta ca ANRE să revizuiască retroactiv pensiile, nici pentru cei cu pensii prea mici, nici pentru cei care trebuiau să stea la închisoare pentru hoție de țară, dar au ajuns cu o pensie de lux. Dar inegalitățile ar trebui privite foarte adânc și tratate radical.

Părerea mea e că marea cohortă de corupți care s-au perindat prin sistemul judiciar, al procuraturii, polițienesc, vamal, parlamentar, ministerial, guvernamental, ar trebui priviți nu ca pensionari de lux, dar ca subiecți care au afectat starea națiunii, iar contribuția lor la bugetul de asigurări sociale a fost net mai mică decât contribuția lor la distrugerea siguranței sociale naționale. Corupții au cauzat migrație, neîncredere, sărăcie și nu ar trebui să se bucure de alocații din fondul social public, ci să contribuie la acesta tot restul vieții.

Personal, aș aplica un coeficient de diminuare a pensiilor pentru persoanele care au fost găsite vinovate (de un sistem judiciar corect) de corupție. Totodată, aș crea un coeficient de majorare a alocațiilor sociale pentru cei care au luptat cu corupția, fie ei activiști, avertizori de integritate sau chiar jurnaliști de investigații. Sistemul trebuie să facă ceva mai mult ca să fie descurajată corupția, iar lupta cu corupția să fie încurajată. E o utopie? Poate e un început de discuții sincere.

Din ce bani li se vor plăti pensii celor care vor împlini stagiul de muncă peste 10-20 de ani? Populația descrește, oamenii pleacă spre oportunități mai bune. Tocmai de aceea, o justiție socială instaurată azi i-ar ajuta pe cetățeni să simtă că vor să mai rămână, să contribuie, dar și să vadă cu propriii ochi că marii corupți nu mai mănâncă pâinea pensionarilor sărăciți.