Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Maxim Canişev, omorât, apoi aruncat…

Maxim Canişev, omorât, apoi aruncat în lacul Ghidighici

Maxim Canişev a decedat, potrivit unor informaţii, în drum spre Comisariatul de Poliţie Buiucani, în maşina poliţiştilor care l-au  bătut în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Probabil, l-au încărcat în maşină, pentru a-l duce la Comisariatul Buiucani, în drum, însă, Canişev a decedat. Poliţiştii, speriaţi, au decis să nu-l mai ducă la Comisariat, aruncându-l în lacul de la Ghidighici”, a declarat în seara silei de 8 aprilie, deputatul PL, Gheorghe Brega, secretarul Comisiei parlamentare de investigare a evenimentelor din aprilie 2009, la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Brega a spus că aceste fapte ar trebui demonstrate de ancheta judiciară. El a mai precizat că numărul victimelor acelor zile rămâne necunoscut, amintind  şi de un tânăr care a decedat la 2 săptămâni după evenimentele de aprilie, în urma traumelor provocate de poliţişti.

Amintim că, la 9 iulie 2009, în articolul „Calcul poliţienesc: un sinucigaş – doi sinucigaşi”, ZdG scria:

„Familia Canişev, din Ungheni, a confirmat că nu deţine încă un act despre expertiza medico-legală în cazul decesului lui Maxim, în circumstanţe suspecte, la doar 20 de ani.

«Am avut cel mai bun fecior din lume… Nu există alţii ca el. Maxim a fost singurul», spune Silvia Canişev, mama tânărului găsit mort în lacul Ghidighici.

Tatăl lui Maxim, Petru Canişev, refuză orice discuţie cu presa. El consideră că cineva intenţionează să folosească în scopuri politice tragedia familiei sale. «Cu mult mai devreme,  Maxim nu dăduse niciun semn. Nu ştiam cum să-l găsim. M-am dus la «Antena C» şi am rugat să plaseze vreun anunţ despre dispariţia fiului nostru. Au refuzat, spunând că nu e treaba lor», explică Petru Canişev.

Fratele lui Maxim, Veaceslav, spune, rezervat, că nu mai vrea să caute persoanele vinovate. «Ştim că nu va fi găsit niciodată adevărul», spune Veaceslav, confirmând că datele preliminare ale expertizei medico-legale au indicat despre faptul că Maxim ar fi decedat la 8 aprilie, când au avut loc cele mai multe arestări violente pe străzile Chişinăului, cu 11 zile mai devreme de a fi găsit în lacul Ghidighici. Aceleaşi date confirmau că tânărul avea coloana vertebrală traumatizată. «Cum putea să se arunce în lac, având coloana vertebrală ruptă?», se întreabă colegii lui Maxim. Aceştia au protestat, cerând investigarea cazului şi condamnarea ucigaşilor. La expirarea a două luni, ei cred că, intenţionat, ancheta a fost trecută pe o pistă greşită. Sub acoperirea anonimatului, S. C. (iniţialele au fost schimbate de ZdG), un coleg de-al lui Maxim, student la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că ancheta a ales varianta suicidului, deoarece nu vrea să-i identifice pe ucigaşii lui Maxim”.

[poll id=”26″]