Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Directoarea liceului cu studiere în…

Directoarea liceului cu studiere în limba română din Grigoriopol a fost eliberată de autorităţile de la Tiraspol

Directoarea liceului cu studiere în limba română „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, care are sediul în satul Doroțcaia, Eleonora Cercavschi, a fost reținută în această dimineaţă de aşa zișii vameși transnistreni.

Directoarea liceului de limbă română din regiunea separatistă a fost de reţinută de autorităţile de la Tiraspol, fiind bănuită că automobilul său ar avea numere de înmatriculare false.

Cercavschi a declarat reporterilor ZdG că a fost reţinută timp de peste trei ore la postul de trecere transnistrean de la Doroțcaia. Ea afirmă că autorităţile separatiste i-ar fi radiat intenţionat numerele de înmatriculare din registrele oficiale. Ea susține că, anterior, a traversat de mai multe ori frontiera ucraineană şi nu au fost depistate nereguli. „Am fost eliberată doar după ce am telefonat la Biroul pentru Reintegrare. Au vrut să-mi reţină automobilul, dar până la urmă s-au rezumat să-mi ia numerele de înmatriculare. La 6 februarie, am fost în Ucraina cu această mașina, care este a fiicei, am fost verificată şi nu au găsit niciun fals. Am trecut şi testarea tehnică şi totul a fost în regulă. Dacă numerele de înmatriculare erau false, așa cum susțin ei, cum puteam cu ea să plec în Ucraina?”, a declarat Cercavschi.
Amintim că profesorii, dar și elevii Liceului „Ștefan cel Mare”, au fost persecutați în repetate rânduri, fiind privați de sediul din Grigoriopol. Totodată represiunilor au fost supuşi şi profesorii şi elevii altor intituţii de învăţământ, cu predare în limba română, din Transnistria.