Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Alţi doi judecători cercetaţi disciplinar

Alţi doi judecători cercetaţi disciplinar

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a dispus intentarea procedurii disciplinare în privința a încă doi judecători – Maria Chiperi și Veronica Nichitenco – care, folosind o schemă similară celei aplicate de judecătorii Iurie Silarin și Aurelia Parpalac, au prejudiciat Primăria și Consiliul orășenesc Căușeni cu alte 27 de mii de euro.

Astfel, Ministerul Justiției a constat că, prin hotărârea emisă în 2009 de judecătoarea de la Anenii Noi, Maria Chiperi, Primăria și Consiliul Orășenesc Căușeni au fost obligate s-o asigure cu spațiu locativ, în baza unui articol din Legea cu privire la statutul judecătorului, pe colega acesteia, Veronica Nichitenco. Ulterior, în februarie 2011, la demersul executorului judecătoresc, Maria Chiperi a schimbat modul și ordinea de executare a hotărârii judecătorești și a dispus încasarea sumei de 27 de mii de euro, la care a fost evaluat prețul apartamentului ce i s-ar cuveni judecătoarei de la Căușeni. Instanța nu putea, însă, să oblige autoritățile locale să achite costul locuinței de serviciu, deoarece Veronica Nichitenco este judecător din 2006, iar potrivit normelor legale de care a făcut uz reclamanta, ea nu era în drept să pretindă la dreptul de proprietate asupra acesteia decât după 10 ani de activitate în funcție.

De asemenea, nici în acest caz, judecătorul care a emis decizia de încasare a celor 27 de mii de euro nu s-a asigurat că agenția care a evaluat prețul imobilului are licență pentru o asemenea activitate. Ba mai mult, atât judecătorii Silarin și Parpalac, cât și Chiperi și Nichitenco au apelat la serviciile aceleiași agenții imobiliare și ale aceluiași executor judecătoresc.

Drept urmare, ministrul Justiției consideră că Maria Chiperi a încălcat obligația de imparțialitate și normele imperative ale legislației, iar Veronica Nichitenco s-a folosit cu rea-credință de drepturile sale, nesocotind normele Codului de etică a judecătorului, care o obligă să-și organizeze toate activitățile extrajudiciare astfel încât să mențină autoritatea și demnitatea funcției sale, precum și imparțialitatea și independența sistemului judecătoresc.

Materialele au fost remise spre examinare Colegiului disciplinar al CSM. La fel, și de această dată, ministrul Justiției a sesizat Procuratura Generală, solicitându-i să verifice dacă acțiunile judecătorilor și a altor persoane implicate conțin semne constitutive ale unei infracțiuni sub aspect penal.