Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Feciori, fiice şi nepoţi de…

Feciori, fiice şi nepoţi de judecători vor să ajungă magistraţi în instanţele din Chişinău

462-injOpt absolvenţi ai Institutului Naţional de Justiţie (INJ), candidaţi la funcţia de judecător din promoţia 2013, un asistent judiciar de la CSJ şi o absolventă a INJ din promoţia 2011, care a fost bătută de fiica judecătoarei Eugenia Fistican, pe atunci directoarea INJ, se luptă pentru fotoliile de magistraţi din instanţele din Chişinău.

În şedinţa de marţi, 11 martie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urma să decidă asupra eliberării din funcţie a doi judecători, alţii fiind aleşi în funcţii. Printre candidaţii care aspiră la un fotoliu de magistrat în instanţele din Chişinău sunt şi absolvenţi ai INJ din promoţia 2013. Asta după ce, anterior, CSM i-a declarat compatibili pentru suplinirea funcţiei de magistrat, iar ulterior Colegiul de selecţie şi evaluare a judecătorilor le-a oferit un anumit punctaj, conform pregătirii lor profesionale.

După mici discuţii, CSM a decis, marţi, să-l aleagă pe Vladislav Holban la Judecătoria Botanica, pe Natalia Sandu, asistentă judiciară la CSJ, şi pe Gheorghe Stratulat, absolvent INJ, la Judecătoria Centru, pe Olga Cernei şi Victoria Hadârcă – la Judecătoria Buiucani. Totodată, membrii Consiliului le-au sugerat candidaţilor că pot participa şi la alte concursuri — pentru suplinirea funcţiilor de judecători în instanţele din raioane, nu doar în cele din Chişinău.

Proaspăta judecătoare Olga Cernei are 27 de ani şi a absolvit INJ cu media generală de 9,51. Ea este fiica judecătoarei Ludmila Cernei, care activează în calitate de inspector-judecător în Inspecţia Judiciară de pe lângă CSM, detaşându-se de funcţia de judecător la Judecătoria Ciocana până la expirarea mandatului de 4 ani. Despre Victoria Hadârcă, ZdG a scris că Elena Istrati, fiica judecătoarei Eugenia Fistican, fosta directoare a INJ, care urma şi ea să devină magistrată, a pălmuit-o pe Victoria Hadârcă chiar în biroul mamei sale, în prezenţa Eugenei Fistican şi a conducerii instituţiei în cauză.

Totodată, ZdG a scris că 5 dintre absolvenţii INJ din promoţia 2013, candidaţi la funcţia de judecător, sunt feciori, fiice şi nepoţi de magistraţi care, la vârsta de 25—27 de ani, deţin deja case de milioane şi automobile de lux, firme în SUA şi conturi bancare de aproape un milion de lei. Unul dintre ei este şi Corneliu Creţu, fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, implicat în scandalul „Pădurea Domnească”, fiind acuzat de procurori că l-ar fi împuşcat mortal pe tânărul Sorin Paciu. Potrivit unor surse din Justiţie, Gheorghe Creţu a făcut barter cu participanţii la „vânătoarea domnească”, luându-şi vina asupra sa în schimbul numirii fiului său pe post de judecător şi avansării ulterioare a acestuia în funcţie.

Tot în şedinţa CSM din 11 martie, membrii Consiliului i-au eliberat din funcţie pe magistraţii Vasile Rusu, de la Judecătoria Străşeni, şi pe Tudor Gologan, de la Judecătoria Ungheni. Totodată, au fost admişi 3 din cei 5 judecători înscrişi în concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea de Apel Chişinău. Astfel, câştigători au fost Mihail Diaconu, de la Judecătoria Buiucani, Aurelia Cazacliu, de la Judecătoria Criuleni, şi Oxana Robu, de la Judecătoria Ciocana.

Despre judecătorul Mihail Diaconu, ZdG a scris că, în aprilie 2009, când îndeplinea funcţia de judecător de instrucţie la Judecătoria Buiucani, s-a deplasat în incinta Comisariatului General de Poliţie (CGP), unde a admis toate cele nouă demersuri înaintate de procuror privind aplicarea arestului preventiv a persoanelor reţinute. Diaconu, însă, spre deosebire de alţi magistraţi implicaţi în judecarea participanţilor la evenimentele din aprilie 2009, şi-a păstrat intactă funcţia până în prezent.