Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   SIS scrie Preşedintelui: Viitorii judecători…

SIS scrie Preşedintelui: Viitorii judecători implicaţi în scheme criminale

432-copii-judecatori-cretu-corneliu-firmaServiciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova i-a transmis preşedintelui Nicolae Timofti un document secret cu informaţii operative despre absolvenţii INJ, care urmează să fie numiţi în toamnă de către CSM în funcţia de judecător. “Corneliu Creţu, în comun cu tatăl său Gheorghe Creţu, atunci vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012, ce a avut loc cu încălcări în rezervaţia naturală “Pădurea Domnească” şi a condus, eventual, la împuşcarea mortală a lui Sorin Paciu”, se arată în informaţia semnată cu caracter confidenţial.

Pe data de 25 iulie 2013, ZdG a publicat investigaţia „Viitorii judecători – cu case de milioane, automobile de lux şi cu firme în SUA„, asta imediat după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererile absolvenţilor de la Institutul Naţional de Justiţie (INJ), candidaţi la funcţia de judecător, şi i-a declarat compatibili pentru suplinirea funcţiei de magistrat. ZdG a aflat că cinci dintre absolvenţii INJ sunt fii, fiice şi nepoţi de judecători, care, la vârsta de 25—27 de ani, deţin deja case de milioane şi automobile de lux, firme în SUA şi conturi bancare de aproape un milion de lei.

După ce articolul a fost publicat în ZdG, pe adresa unor instituţii de presă a fost expediat un document confidenţial, semnat de SIS şi adresat preşedintelui Nicolae Timofti, în care apar mai multe informaţii operative despre cei 10 absolvenţi ai INJ, candidaţi la funcţia de judecător. Potrivit documentului, în urma verificărilor efectuate de SIS, în ultima perioadă se identifică acţiuni de numire, confirmare şi promovare în funcţii a unor persoane fără experienţă de muncă în domeniul jurisprudenţei şi, mai mult decât atât, afiliate sau convenabile unor grupări de interese. Totodată, informaţiile operative relevă că la înmatricularea în cadrul Institutului Naţional de Justiţie ar avea prioritate un sistem de relaţii.

435-judecatori-sis-docProcuratura contrazice SIS-ul

În acest an şi-au încheiat studiile 14 studenţi ai INJ, candidaţi la funcţia de judecător, iar până în prezent doar 10 şi-au depus dosarele la CSM pentru a fi selectaţi şi ulterior numiţi în funcţia de magistrat. ZdG a scris că unul dintre candidaţi este Corneliu Creţu, fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, implicat în scandalul de la “Pădurea Domnească” şi acuzat de procurori că l-ar fi împuşcat mortal pe tânărul Sorin Paciu. Potrivit unor surse din domeniul justiţiei, Gheorghe Creţu, fiind în cadrul Comisiei de admitere la INJ, a aprobat şi a semnat lista nominală a persoanelor admise la INJ, printre care se regăsea şi fiul său. Totodată, sunt voci care spun că Gheorghe Creţu ar fi făcut “un barter” cu participanţii la vânătoarea de tristă faimă de la “Pădurea Domnească”, asumându-şi vina în schimbul numirii fiului său în funcţia de judecător şi avansării ulterioare a acestuia.

În documentul secret adresat preşedintelui Nicolae Timofti se arată că în urma unor informaţii operative s-a stabilit că “Corneliu Creţu, în comun cu tatăl său Gheorghe Creţu, atunci vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, a participat la vânătoarea din 23 decembrie 2012, ce a avut loc cu încălcări în rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”. Totodată, procurorul Alexandru Caraman, care participă în instanţa de judecată în calitate de acuzator pe dosarul în care Gheorghe Creţu este învinuit de moartea lui Sorin Paciu, ne-a spus că în timpul anchetei nu s-a confirmat că fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău ar fi participat la “vânătoarea de oameni” din Pădurea Domnească.

Contactat de ZdG, Corneliu Creţu ne-a spus că nu doreşte să comenteze avizul consultativ al SIS-ului pe care l-a expediat preşedintelui Nicolae Timofti şi CSM-ului. “Nu mă interesează ce scrie presa. Nu comentez. Nu vreau să vorbesc nimic. La revedere!”.

Vladimir Holban, preşedintele Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere la INJ:

La admiterea în INJ candidaţii prezintă un cazier judiciar eliberat de Ministerul de Interne. La admitere ei nu sunt verificaţi de SIS, pentru că acest aspect nu este prevăzut nici în Legea cu privire la INJ şi nici în Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice. Dacă se vor face modificări la aceste două legi şi se va cere avizul consultativ al SIS-ului pentru admiterea candidaţilor la INJ, noi nu vom desfăşura admitere la timp de o lună, dar am începe admiterea prin luna martie, ca să avem timp să examinăm avizele de la SIS şi să vedem cine dintre candidaţi merită să participe la examenele de admitere şi cine nu.

Implicaţi în “atac raider” şi scheme criminale

Potrivit documentului SIS, candidata la funcţia de judecător Lucia Bagrin a activat anterior în calitate de consultant principal al serviciului de reprezentare în instanţele de judecată al Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, director executiv al companiei juridice “Invest Consult”, jurist principal la SRL “Dacia Grup”, jurist principal la ÎCS “Repcor Com” SRL, întreprinderi afiliate la un grup de companii suspectate de activităţi de crimă financiară şi favorizare a unor influenţe politice. Totodată, până în luna martie 2013, Lucia Bagrin s-a aflat în postura de preşedinte al AO “Forţa Moldovei” şi prim-vicepreşedinte, membră a Partidului Popular din R. Moldova.

O altă candidată la funcţia de judecător care a lucrat pentru companii suspectate de activităţi de crimă financiară şi grupări specializate în trafic de droguri este Natalia Berbec. Conform documentului semnat cu caracter confidenţial, în perioada anului 2001-2009, Berbec a activat ca jurist în cadrul ÎM “Regia Transport Electric”, întreprindere supusă în acea perioadă unor atacuri “raider”. În aceeaşi ordine de idei, datele operative denotă că unul dintre fondatorii ÎI “Ruxanda Gaştea”, Ruslan Gaştea, ar fi printre liderii unor grupări specializate în trafic de droguri, cu comercializarea acestora pe teritoriul R. Moldova şi tranzitarea lor spre Federaţia Rusă.

Viitoare judecătoare, anterior în concubinaj cu un interlop

Majoritatea membrilor acestei grupări sunt persoane anterior condamnate pentru săvârşirea unor infracţiuni deosebit de grave, deţinere ilegală de droguri şi huliganism. „Ruslan Gaştea deţine legături în mediul organelor afacerilor interne, Procuratură şi în instanţele de judecată. Unele surse au relevat că Gaştea se află în relaţii de interese cu controversatul Veaceslav Platon”, se mai arată în documentul secret.

Informaţiile operative indică faptul că Natalia Berbec, absolventa INJ care urmează să fie numită în calitate de judecătoare de către CSM, s-a aflat anterior în relaţii de concubinaj cu Ruslan Gaştea, având în comun o fiică. În continuare aceştia întreţin relaţii apropiate şi obişnuiesc să călătorească împreună în străinătate cu automobile de lux.

Se cere precizat că CSM a acceptat cererile absolvenţilor INJ candidaţi la funcţia de judecător, iar în toamnă, aceştia urmează să fie numiţi în funcţia de judecător.

I.S.