Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor…

VIDEO Sinteza ZdG: Retrospectiva evenimentelor din ultima săptămână

Republica Moldova se află, din nou, sub stare de urgență, instituită de socialiști și deputații din Partidul Șor. Mai întâi a fost aprobată starea de urgență, apoi și măsurile impuse pentru 60 de zile. Deputații din opoziție au criticat propunerea, menționând că aceasta vine „pentru a bloca dizolvarea Parlamentului”. Autoritățile din Sănătate vor demara anchete interne după ce s-a constatat că mai mulți primari, agenți economici, dar și alte persoane precum și rude ale medicilor s-au imunizat împotriva COVID-19.  Guvernul a decis să suspende exportul de grâu din R. Moldova până la 12 aprilie, iar fostul premier Ion Chicu a anunțat la miez de noapte crearea propriului partid. 

În țară a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile. Măsura a fost adoptată miercuri de deputații socialiști și cei din platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte și deputații Partidului Șor. Măsura a fost adoptată la propunerea Guvernului, fără a fi stabilită o listă exactă de restricții. 

Deputații din opoziție au criticat propunerea, menționând că aceasta vine „pentru a bloca dizolvarea Parlamentului”. Deși au înaintat 16 amendamente la proiectul de hotărâre cu privire la instituirea stării de urgență în R. Moldova, niciunul nu a fost aprobat.

Abia peste o zi, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit lista de restricții pentru 60 de zile. 

Membrii Comisiei au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor. În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice și private, Comisia a stabilit că, conducerea acestora va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, iar restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.

A fost luată hotărârea de a institui, începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Astfel, se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00. Excepție fac persoanele care se deplasează în interes profesional, pentru asistență medicală, achiziționarea de medicamente, sau îngrijirea persoanelor apropiate. Aceștia vor trebui să prezinte misiunilor de patrulare o declarație pe propria răspundere sau să arate permisul de muncă. În plus, se interzice aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive.

Mai multe detalii despre noile restricții citiți pe zdg.md.

Tot în această săptămână Guvernul a decis să suspende exportul de grâu din R. Moldova până la 12 aprilie. Decizia a fost luată la recomandarea Consiliului Suprem de Securitate care spune că există riscuri la adresa securității alimentare, în special atunci când este vorba despre grâu și produsele de panificație.

Primari, agenți economici, alte persoane precum și rude ale medicilor s-au imunizat împotriva COVID-19, chiar dacă nu se aflau la etapa corespunzătoare de imunizare, conform Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19. La Cantemir au fost vaccinați angajați ai primăriei, la fel și la Edineț. Aici au fost vaccinați mai mulți primari, agenți economici, dar și alte persoane precum și rude ale medicilor.

Și deputatul democrat Ion Leucă s-a vaccinat împotriva noului tip de coronavirus, deși nu face parte din categoriile care sunt imunizate în această perioadă. Deputatul democrat susține că s-a vaccinat cu Pfizer, „cu o doză care putea să fie pierdută”.

Iar consilierul raional din Cahul Sergiu Rența a recunoscut pentru Ziarul de Gardă că s-a vaccinat în R. Moldova, după ce anterior a spus că s-a vaccinat la Galați, România, în calitate de cetățean român. Deși președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, l-a îndemnat să își depună mandatul de consilier, acesta nu a făcut-o. 

În cadrul unei emisiuni televizate, președinta Maia Sandu a declarat că circa 700 de doze din vaccinul Pfizer au fost folosite pentru imunizarea neamurilor. În situația creată, în mai multe instituții medicale vor fi demarate anchete interne. 

Tot în această săptămână, la Chișinău a fost deschis „Centrul Municipal de Vaccinare” ce conține șase puncte de imunizare, fluxul de pacienți zilnic, la un singur punct, fiind de aproximativ 150 de persoane.

Detalii despre funcționalitatea centrului și cum decurge procesul de vaccinare la acest centru, găsiți pe zdg.md. 

Cât privește politica, aflați că Ion Chicu și-a anunțat, oficial, lansarea în domeniu. Miercuri, puțin după ora 2 noaptea, fostul premier a anunțat pe Facebook despre crearea Grupului de de inițiativă pentru înregistrarea partidului pe care îl înființează. Formațiunea se va numi Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. În echipa lui Chicu se regăsesc fosta ministră a Sănătății Viorica Dumbrăveanu și ex-ministrul Economiei Anatol Usatîi, demisionari alături de Chicu în decembrie 2020, fostul democrat, primar de Hâncești, Alexandru Botnari, vicedirectorul Institutului Mamei și Copilului Vasile Tomaz, precum și directoarea ODIMM Iulia Costin. 

Chicu susține că noua formațiune va fi una de centru-dreapta și va avea drept obiectiv integrarea europeană a R. Moldova, chiar dacă tot el, în trecut, a criticat în repetate rânduri oficiali europeni, iar la un moment a acuzat că Uniunea Europeană s-ar face vinovată de furtul miliardului din R. Moldova. 

Tot în această săptămână au fost depuse și două sesizări la Curtea Constituțională. Președinta Maia Sandu cere Înaltei Curți să se pronunțe pe constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, în timp ce socialiștii cer contrariul, adică să constate inexistența circumstanțelor de dizolvare, magistrații fiind informații despre „existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru”.

Curtea Constituțională a declarat însă inadmisibilă sesizarea socialiștilor. Astfel, cele două tentative de învestire a unui Guvern au eșuat, existând temei pentru dizolvarea Parlamentului. Deoarece ne aflăm în perioada stării de urgență, acest lucru însă nu poate fi făcut.

Iar după mai multe scumpiri, Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală, „în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.  Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat, care este și autorul denunțului, spune că prin documentul adresat procurorilor „solicită inițierea urmăririi penale pe faptul comiterii infracțiunii de limitare a concurenței libere”.

Iar judecătoarea Maria Tertea a fost suspendată din funcție, aceasta fiind învinuită de trafic de influență. 

Procurorii acuză că Tertea pretinde de la conducătorul unui agent economic bani pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil. Procurorii au pornit o cauză penală și în privința conducătorului agentului economic care ar fi oferit mită.

Maria Tertea este magistrata care a refuzat demersul PCCOCS de a aplica mandat de arestare preventivă pe numele șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Iar pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind cercetată penal pentru fapte de corupție. Acesta va fi cercetă în libertate.

Acesta este cercetată penal pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana.

În cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. 

Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că pretora sectorului Ciocana este acuzată de foști și actuali angajați ai instituției că  i-ar fi terorizat, amenințat și le-ar fi dat indicații ilegale. În consecință, în perioada anilor 2019 – 2020, nu mai puțin de 20 de persoane au demisionat sau fost demise din cadrul Preturii. 

Mai multe detalii despre acest articol, citiți pe zdg.md. 

Iar primarul de la Măcărești, raionul Ungheni, Sergiu Manciu, va petrece următoarele 30 de zile în detenție, după ce magistrații Judecătoriei Ciocana au admis integral demersul procurorilor anticorupție.  

Primarul şi responsabilul tehnic a lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor comunei sunt bănuiţi că ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei responsabile de construcţia apeductului din localitate, cerând o mită de 410 000 de lei pentru semnarea recepţiei finale a lucrărilor.

Pe zdg.md găsiți un material despre cum a ajuns agricultorul Igor Popov, de la Dângeni, Ocnița, să ofere gratuit oamenilor din producția sa de ceapă, din motiv că nu reușește să o vândă. Respectiv, nu ar vrea să o arunce. Mai găsiți un interviu despre umor, satiră, zeflemea și ridicol cu Ionela Hadârcă. 

De asemenea, găsiți un articol despre cum după o încercare nereușită de a opera modificări la Legea cu privire la activitatea farmaceutică prin instituirea farmaciilor ambulante, deputații din platforma „Pentru Moldova” își încearcă iarăși norocul, și readuc la viață farmaciile mobile.