Principală  —  IMPORTANTE   —   Până pe 12 aprilie este…

Până pe 12 aprilie este interzis exportul de grâu din R. Moldova

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Până pe 12 aprilie este interzis exportul de grâu din R. Moldova. Decizia a fost luată de Guvern, marți, 30 martie, după ce cabinetul de miniștri s-a întrunit, pentru a discuta subiectul. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.

„Având în vedere recomandarea Consiliului Suprem de Securitate și indicația doamnei președintă a R. Moldova, supun respectuos atenției dumneavostră proiectul de hotărâre a Guvernului, prin care se interzice până pe 15 aprilie 2021 inclusiv, exportul din R. Moldova a grâului”, a declarat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi.

„Nu este riscul de lipsă de grâu alimentar în țară, dar dacă este indicația președintei R. Moldova și recomandările Consiliului Suprem de Securitate trebuie să purcedem la vot”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

„Din ceea ce spuneți, nu există pericol real la adresa securității alimentare, dar vedem că există un fenomen ciudat pe piața internă, care duce la majorarea prețului la grâu sau făină„, a mai spus Aureliu Ciocoi.

Dacă este posibil, să anunțăm o pauză de jumătate de oră sau o oră, ca să ne întrunim și să discutăm”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

CIOCOI: Eu vă aștept în Casa Guvernului, la ora 20:30″.

După mai bine de o oră, la 21:50, ședința Guvernului a fost reluată, iar cabinetul de miniști a votat interzicerea exportului de grâu din R. Moldova până pe 12 aprilie.

„Discutăm cu instituțiile statului de ceva timp despre riscurile care există, în contextul secetei de anul trecut, riscurile la adresa securității alimentare, în special atunci când este vorba despre grâu și produsele de panificație. Ne îngrijorăm de prețurile, care cresc și ne îngrijorează situația, în special a cetățenilor cu venituri mici”, a declarat președinta R.Moldova, Maia Sandu, marți, 30 martie, după ședința Consilului Suprem de Securitate.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, 29 martie, că a solicitat Guvernului să aprobe de urgență o hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat.