Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Ziarul de Gardă la 16…

Ziarul de Gardă la 16 ani: Diaspora pe care ZdG o aduce mai aproape de casă

La aniversarea ZdG, am solicitat opiniile membrilor Diasporei despre ziarul care, de câțiva ani, dedică o pagină celor plecați. Prin intermediul ZdG, cei de acasă au aflat cum mai trăiesc copiii lor, plecați departe, în căutarea unui trai mai bun, au aflat cum le cresc nepoții, cum merg la școală sau deja la facultate. ZdG a fost o punte de legătură dintre familiile celor plecați cu cei stabiliți departe de Moldova. 

Elena Dragalin, SUA: Pentru mine, ZdG sunt istoriile cu care mă trezesc dimineața, oamenii despre care citesc și jurnaliștii care scriu știrile. Este publicația pe care o caut cel mai des, la chioșcuri, atunci când sunt în Moldova, online, când sunt în SUA și atunci când îmi doresc să trimit drept cadou un abonament persoanelor dragi. 

Elena Drăgălin, SUA

ZdG pentru mine este și ziarul diasporei. Prin faptul că a participat la Offline în Veneția și Chișinau, la Convenția Moldo-Americană în Philadelphia și prin rubrica specială dedicată diasporei, publicația a devenit atât de a noastră, încât noi, oamenii din diasporă, am propus și am fost acceptați să contribuim cu articolele noastre. 

Atunci când suntem la Chișinău, știu că redacția ZdG ne așteaptă cu ușile deschise.  Eu neapărat îi fac o vizită. Mai întâi, biroul în care stau jurnaliștii foarte tineri mă umple de energie, de optimism și de speranță pentru un viitor mai bun pentru Moldova. Apoi, dna Alina Radu îmi întărește aceste sentimente prin calmul cu care vorbește despre problemele cu care se confruntă și despre soluțiile pe care le găsește. Planurile Alinei, bine gândite și minuțios pregătite pentru a fi implementate, devin deodată și planurile mele. Sunt inspirată să ma implic și mai mult, să pun umărul acolo unde trebuie și-i sunt profund recunoscătoare redactorei ZdG pentru că menține flacăra speranței mereu aprinsă. 

Iar această speranță este una deosebit de frumoasă, care îți ușurează sufletul, în special când este presărată și de glumele inspirate ale Alinei la evenimente și în postările și comentariile de pe Facebook. La mulți ani, Ziarul de Gardă! 

Mariana Plămădeală, Marea Britanie: Pentru mine, ZdG înseamnă un ziar care arata lumii adevărul. Apreciez enorm faptul că se prezintă investigații cu probe şi informaţii veritabile. Îmi place că este disponibil şi accesibil pentru orice vârsta. Eu am abonat ambii bunei de câțiva ani şi mă bucură mult să îi văd citind şi discutând despre teme actuale. Dar cred că ceea ce îmi place cel mai mult este echipa ZdG, o echipa dinamică, frumoasă şi profesionistă.

Boris Cremene, Portugalia: Eram student când am mers prima dată la un spectacol de circ, cu prima mea iubită de facultate. Nu mai văzusem până atunci niciodată atâta risc de dragul distracției umane. Acrobați aerieni fără siguranță, animale de pradă dresate care își arătau colții la fiecare mișcare de arcan a dresorului, jonglori cu foc și multe alte trucuri care impresionau. Spre sfârșitul spectacolului a fost scos numărul care încununa sfârșitul acestei fabuloase reprezentații – mersul pe sârmă cu bicicleta.

Boris Cremene, Portugalia

Acrobatul a făcut câteva ture pe funia suspendată sub cupola circului cu o ușurință teatrală. A încălecat pe urmă o bicicletă cu o roată și a pornit trucul mortal. Pe la jumătatea traseului s-a întâmplat neprevăzutul. Piciorul protagonistului s-a împotmolit în pedala bicicletei, a lunecat și a căzut în gol. Pe ultima zecime de secundă a reuşit să prindă însă funia cu vârful degetelor. În câteva clipe lângă el a apărut un coleg care avea în mâni o bară tare lungă, care balanța ba în stânga, ba în dreapta. Omul la ananghie s-a fofilat ușor pe piciorul colegului cu prăjina și, ținându-se de spatele colegului, au ajuns în siguranță. Am întrebat de prietena mea de ce avea bara aia lungă în mâni gimnastul salvator?

Ăsta era echilibrul, bara asta ține gimnastul pe sârmă să nu cadă……

Dragă ZdG, în această țară în care mersul pe sârmă e o condiție, Tu ăsta ești pentru mine. Acel acrobat care atunci când ne prăbușim vii să ne dai echilibru. Mă bucur mult că ți-am călcat pragul. Că ai devenit prietenul meu. Că mi-ai dăruit o turbincă și că niciodată nu ai luat tușoncă. Capul sus, genunchii tari! Mulți Ani!

Silvia Tabor, Taiwan: Pentru că sunt plecată din Moldova din 2003, nu am citit și urmărit Ziarul de Gardă decât în ultimii 5 ani. Probabil una dintre cauze a fost mulțimea de informație părtinitoare care, în loc să informeze opinia publică, de fapt, apăra interesele unor parlamentari sau a unor grupuri politice în detrementul cetățeanului.

Silvia Tabor, Taiwan

Foarte repede, în ochii mei, Ziarul de Gardă a început să fie ca o gură de aer curat într-o zona cu prea mult fum otrăvitor. Doresc multi ani înainte și apreciere atat din partea cetățenilor cat si din partea guvernului, care poate o data va fi condus de politiceni onești care vor aprecia adevărul și nu se vor teme de investigații, deoarece nu vor fura, deci nu vor avea ce ascunde.

Violina Ahtemenciuc, Canada: Iată că se împlinesc 4 ani de când am intrat în echipa virtuală „Diaspora” a ZdG. Am decis să fac parte din această echipă, pentru că înțeleg că lucrurile în R. Moldova merg în direcție greșită și trebuie să acționăm. Acum, ZdG împlinește 16 ani de luptă asiduă cu sistemul corupt din R. Moldova. Felicit echipa cu împlinirea a celor 16 ani de activitate și-i doresc putere și perseverență, pentru a continua ceea ce a început. În timp ce alte țări progresează cu pași giganți, țara noastră se pare că stă pe loc și chiar regresează în unele domenii. E complicată și pare zadarnică lupta cu toți oportuniștii care s-au adunat la putere, însă ZdG ne dă în continuare speranța că putem face o schimbare.

Ecaterina Țurcan Hacina, Franța: Dragă echipă ZdG, anii se perindă cu o viteză enormă. Iată că se mai adaugă un an în calendarul muncii și dăruirii voastre pentru țara noastră. Să mai aveți curaj, să aveți aceeași pasiune și aceeași verticalitate atât de rară în presa R. Moldova. Fie ca informația și articolele Ziarului de Gardă să ajungă la cât mai multă lume, iar munca pe care o faceți să fie răsplătită prin abonamente cât mai multe și feedback-uri frumoase din partea conaționalilor. Vă mulțumim mult că ne-ați oferit posibilitatea nouă, celor din diaspora, să spunem celor de acasă care sunt trăirile și experiențele noastre, având o pagină special dedicată, pentru că diaspora contează.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Tatiana Safaler, Italia: Ziarul de Gardă – singurul ziar de investigații din R. Moldova. Vă felicităm cu cu prilejul aniversării de 16 ani, vârstă care înseamnă 5840 de zile de căutări, contestări, curaj, dedicație… etc. Ne dăm bine seama că nu v-a fost uşor. Dacă ați ajuns până aici, înseamnă că meritați pe deplin susținerea, admirația şi respectul nostru, al cititorului. La mai mult şi la mai mare, frumoasei echipe de jurnalişti! Să ne trăiţi!

Tatiana Safaler, Italia