Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Mesaj comun al șefei…

VIDEO Mesaj comun al șefei statului, a premierului și a președintelui Parlamentului, la doi ani de la începutul războiului din Ucraina: „Puterea adevărată stă în omenie, în solidaritate și curaj”

Colaj ZdG

Șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean au adresat un mesaj comun la 2 ani de la invazia Rusiei împotriva Ucrainei. Cei trei lideri și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean, amintind despre impactul conflictului asupra statului vecin, dar și asupra țării noastre.

Maia Sandu a reamintit despre ororile care au loc deja de doi ani în Ucraina.

„Astăzi se fac doi ani de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, doi ani în care, zilnic, în țara vecină sunt bombardate spitale, grădinițe, magazine, blocuri de locuit, biserici. Azi marcăm doi ani de teroare, dar marcăm și doi ani de rezistență”, a spus președinta.

Aceasta a făcut referire și la „eroismul ucrainenilor, militari și civili”, care apără „libertatea întregului continent european și pacea în țara noastră”, și le-a mulțumit pe această cale pentru curajul de care dau dovadă.

„În acești doi ani, Moldova a înțeles pe viu importanța păcii și a libertății. Moldova și-a arătat sieși și lumii întregi că alege viața și că va sări mereu în ajutor celor aflați la nevoie. Moldovenii vor să trăiască în bună înțelegere”, a declarat șefa statului.

Igor Grosu a accentuat faptul că de 2 ani Ucraina luptă pentru viață.

„De doi ani Ucraina luptă pentru demnitate și neam, luptă pentru viață. De doi ani lumea liberă acționează ca o singură voce – vocea binelui. Și asta vom continua să facem până când binele va învinge și pacea va fi restaurată”, a spus speaker-ul.

Premierul Dorin Recean a amintit în discursul său despre importanța omeniei și solidarității în această perioadă grea.

„Doi ani de război în Ucraina ne-au adus greutăți de neimaginat înainte. Dar ne-au arătat și că puterea adevărată stă în omenie, în solidaritate și curaj. Republica Moldova a primit și găzduit sute de mii de refugiați de la începutul războiului Rusiei în Ucraina. De 2 ani, în ciuda tuturor provocărilor, în Moldova e pace”, a afirmat Recean.


Pe 24 februarie se fac doi ani de când a început războiulu din Ucraina pe scară largă, cel mai grav conflict de pe continentul european de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit constatărilor presei internaționale.

Preşedintele rus a dat start ostilităţilor pe 24 februarie 2022, în jurul orei 5 dimineața. „Am luat decizia începerii unei operaţiuni militare speciale”, a declarat atunci Vladimir Putin, vorbind despre „demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei” și respingând orice acuzaţii de „genocid”.