• VIDEO/ Ce (nu) ai voie să faci în preajma Parlamentului, Guvernului sau Președinției?

  VIDEO/ Ce (nu) ai voie să faci în preajma Parlamentului, Guvernului sau Președinției?
  de
  vizualizări
  21 noiembrie 2020 | 11:00

  Dacă obișnuiți să vă plimbați pe lângă Parlament, Guvern sau Președinție, probabil vi s-a întâmplat ca persoane responsabile de paza instituțiilor să vă interzică aflarea în anumite locuri din preajma celor trei instituții. Acum șase ani, tinerii erau alungați de pe gazonul Guvernului, iar recent, reportera Ziarului de Gardă, care se afla în afara orelor de serviciu, a fost somată să se ridice de pe bordura din fața Parlamentului. Am decis să aflăm care sunt regulile exacte și dacă peluzele și bordurile aparțin tuturor cetățenilor sau doar câtorva demnitari din aceste clădiri publice.

  Am transmis solicitări de informație către cele trei instituții de stat.

  Ce am aflat:

  Paza sediilor și teritoriilor aferente Președinției, Parlamentului și Guvernului R. Moldova este asigurată de Serviciul Protecție și Pază de Stat (SPPS).

  Un regulament intern privind accesul, ordinea și securitatea în instituție și pe teritoriul adiacent îl au doar Parlamentul și Guvernul. Ce prevăd aceste regulamente?

  La secțiunea 2 din Regulamentul privind accesul, ordinea și securitatea în Parlament, este explicată ordinea pe teritoriul aferent instituției:

  Secvență din Regulamentul privind accesul, ordinea și securitatea în Parlament

  În Regulamentul privind regimul de acces în sediul Guvernului găsim capitolul IV: „Măsuri de securitate în sediul Guvernului și pe teritoriile aferente acestuia”, care, similar cu regulamentul Parlamentului, de mai sus, prevede următoarele:

  • În perioada desfăşurării ceremoniilor şi procedurilor de vizită a delegaţiilor şi persoanelor oficiale, colaboratorii SPPS asigură accesul acestora, în conformitate cu prevederile pct.20 din prezentul Regulament, după caz, în comun cu instituţiile de resort, ordinea şi securitatea publică pe teritoriul adiacent sediului Guvernului, inclusiv prin limitarea accesului de persoane şi a mijloacelor de transport în perimetrul de securitate, până la înlăturarea cauzelor care ar conduce la crearea situaţiilor de atentat la viaţa, integritatea fizică şi libertatea de acţiune a persoanelor protejate, sau ar periclita accesul în sediul Guvernului.
  • În cazul apariţiei unor situaţii pasibile să pericliteze securitatea persoanelor protejate sau integritatea sediului Guvernului, factorii de decizie din cadrul SPPS, în condiţiile legii, limitează/interzic accesul în sediul Guvernului, solicitând forţelor de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii şi securităţii publice ale MAI limitarea/interzicerea circulaţiei persoanelor/autovehiculelor pe teritoriul adiacent, cu instituirea perimetrului de securitate, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, pînă la înlăturarea acestora.

  În cadrul Președinției un astfel de regulament scris nu există, regimul de control și acces în instituție și pe teritoriul adiacent sunt stabilite de SPPS.

  Conform răspunsului recepționat de la Secretarul General al Aparatului Președintelui, Nicolae Postu

  Reprezentanții instituțiilor ne-au sugerat să ne adresăm și la Serviciul Protecție și Pază de Stat, pentru a primi informații detaliate. Răspunsul SPPS a fos, însă, unul scurt și general:

  Pentru asigurarea atribuțiilor de serviciu, SPPS, în temeiul art.12, lit. h) al Legii 134/2008 cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, este în drept „să întreprindă, după caz, măsuri în vederea limitării sau interzicerii temporare a circulaţiei vehiculelor şi a accesului persoanelor în anumite zone din localitate şi în imobile de orice natură, precum şi în vederea eliberării zonelor respective de mijloacele de transport care împiedică întreprinderea măsurilor de protecţie şi pază, prin remorcarea acestora

  Conform răspunsului recepționat de la Serviciul de Presă al SPPS

  POST SCRIPTUM

  În timpul filmărilor efectuate pe scările din fața Guvernului, un ofițer SPPS i-a solicitat reporterei ZdG să coboare de pe scări și i-a sugerat să seîndepărteze de intrarea principală a instituției.

  În fața Președinției și Parlamentului, ofițeri ai SPPS au întrebat dacă suntem jurnaliste și care este scopul filmărilor.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Chicu susține că informațiile despre nunta fiului său, organizată pe timp de pandemie, sunt speculații: „Eu nu am făcut ceremonii, faste, nunți și nu am de gând să mă justific”

  Premierul R. Moldova Ion Chicu susține că informațiile apărute în spațiul public despre petrecerea dată cu prilejul căsătoriei fiului lui sunt speculații și că evenimentul organizat nu a fost o ceremonie fastuo…
  Chicu susține că informațiile despre nunta fiului său, organizată pe timp de pandemie, sunt speculații: „Eu nu am făcut ceremonii, faste, nunți și nu am de gând să mă justific”

  VIDEO/ Stoianoglo, despre declarațiile lui Platon: „Asta ține de cei 7 ani de acasă. Trebuie să îi închidem gura?”

  Declarațiile controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a spus acum o săptămână, în cadrul unei emisiuni televizate, că dosarul furtului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenes…
  VIDEO/ Stoianoglo, despre declarațiile lui Platon: „Asta ține de cei 7 ani de acasă. Trebuie să îi închidem gura?”

  Procurorul general susține că după o întrevedere cu președinta aleasă a R. Moldova, părerea Maiei Sandu, în legătură cu activitatea PG, se va schimba

  Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat marți că este gata să se întâlnească cu noul președinte ales al R. Moldova, Maia Sandu, pentru a-i prezenta toate informațiile legate de activitatea Procuratu…
  Procurorul general susține că după o întrevedere cu președinta aleasă a R. Moldova, părerea Maiei Sandu, în legătură cu activitatea PG, se va schimba

  Peste 15.000 de intervenții au fost efectuate de AMUP în ultimele 6 zile

  Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMUP) a efectuat 15.614 intervenții în perioada 23-29 noiembrie. Anunțul a fost făcut marți, 1 decembrie, de către Centrul Național de Asistență Medical…
  Peste 15.000 de intervenții au fost efectuate de AMUP în ultimele 6 zile

  Ședința CSM, contramandată din lipsă de cvorum: mai mulți membri sunt bolnavi

  Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) programată pentru marți, 1 decembrie, a fost contramandată din cauza lipsei de cvorum. Solicitată de ZdG, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, ne-a comu…
  Ședința CSM, contramandată din lipsă de cvorum: mai mulți membri sunt bolnavi

  Procuratura Generală i-a pierdut urma lui Plahotniuc: „Nu știm unde se află, dar am trimis solicitări în multe colțuri ale lumii”

  Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) nu cunosc unde se află la moment ex-liderul Partidului Democraților din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, anchetat în dosarul „furtului miliardului” din sistemul fina…
  Procuratura Generală i-a pierdut urma lui Plahotniuc: „Nu știm unde se află, dar am trimis solicitări în multe colțuri ale lumii”