Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Viceprimarul Victor Chironda vine cu…

Viceprimarul Victor Chironda vine cu precizări despre demolarea cinematografului „Gaudeamus”

Reluarea demolării clădirii unde se afla cinematograful Gaudeamus a fost intens discutată pe rețelele de socializare în ultimele 2 zile. Viceprimarul capitalei Victor Chironda vine cu mai multe precizări ărivind situația de fapt a clădirii. Într-o postare pe facebook, Chironda spune că la 31 de august a fost convocată o ședință extraordinară a CMC la care să fie anulată o decizie anterioară a consiliului care a permis proprietarului clădirii să o demoleze și să construiască în loc o clădire de 15 etaje.

Potrivit precizărilor prezentate de Chironda, „soarta acestui cinematograf a fost decisă atunci cînd Ministerul Culturii a permis vînzarea acestui obiectiv către o companie privată (2004) iar primăria și consiliul municipal au vîndut aceleiași companii terenul de sub clădire (2014), apoi a eliberat Autorizația de desființare a cinematografului (2018). Toate incercările ulterioare ale primăriei de anulare a acelei autorizatii s-au soldat cu deciziei Curții Supreme din 29 iulie 2020, care recunoaște expres dreptul proprietarului de a-și demola clădirea, în baza autorizației din 2018”. Viceprimarul spune că conematograful este deja demolat în proporție de 70 de procente și că este imposibil de valorificat în vreun fel locul fără consimțământul proprietarului.

Victor Chironda spune că între timp, autorizația de demolare a construcției a expirat și că „Primăria Chișinău consideră că lucrările de demolare făcute ieri și azi sunt ilegale”. „Acum proprietarul trebuie să depună la primărie o nouă cerere de eliberare a Autorizației de desființare, și în baza ei să finalizeze demolarea clădirii. Astăzi proprietarul companiei mi-a promis personal că ei nu vor face demolări pînă nu vor avea o nouă autorizație de desființare”, dă asigurări Chironda.

Potrivit lui Chironda, proprietarul imobilui își propune construcția unei clădiri de 15 etaje. Asta a fost posibil printr-o decizie a CMC din 16 ianuarie 2019 prin care a fost aprobat un Plan Urbanistic Zonal pentru această zonă care a schimbat codul zonal al clădirii.

„Nu voi descrie aici potențialul impact negativ al acestei construcții asupra zonei, de la presiunea pe rețele pînă la imaginea și skyline-ul zonei. Dar e ușor de prevăzut că orașul se va alege cu încă o problemă urbanistică majoră”, menționează viceprimarul.

Victor Chironda spune că această situație este rezultatul moștenirii pe care a primit-o municipalitatea care va „negocia cu proprietarul să renunțe la proiectul de edificare a unui zgirie-nori și să valorifice acest spațiu prin construcția unui centru cultural sau expozitional și amenajarea parcului adiacent”.

În noaptea de duminică spre luni, 24 august, pe teritoriul fostului cinematograf „Gaudeamus” a fost adusă, noaptea trecută, tehnică pentru continuarea demolării clădirii, astăzi fiind început lucrul.

În seara zilei de marți, 25 august, primarul Ion Ceban a anunțat că lucrările de demolare a fostului cinematograf Gaudeamus au fost stopate și urmează să fie întocmit proces verbal în legătură cu efectuarea lucrărilor de demolare fără autorizație de desființare, a limitării accesului și gunoiului în spațiul public.

Ion Ceban a solicitat să fie convocată de urgență ședința CMC pentru a vedea posibilitatea legală de a întoarce acest teren municipalității și anularea PUZ-ului. 

Luna trecută, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în procesul dintre Primăria Chișinău și „Cristivlad”, care deține cinematograful „Gaudeamus”, privind legalitatea demolării clădirii. Instanța a respins recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău, menținând decizia din 17 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chișinău, care a apreciat drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus.

Potrivit magistraților CSJ, dispoziția viceprimarului Nistor Grozavu din 10 iunie 2018, modificată printr-o altă dispoziție din 13 iunie 2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.

Terenul din str. V. Alecsandri 4, cu o suprafață de 0.2497 ha, este proprietatea privată a SA „Cristivlad” din 2011, iar edificiul care a găzduit cinematograful – din 2004.