Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   20 de pungi negre, cu…

20 de pungi negre, cu aproximativ 3,5 milioane de lei, au fost ridicate în timpul perchezițiilor efectuate la membrii Partidului „ȘOR”, anunță șefa de la PA

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins joi, 20 octombrie, cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară. Veronica Dragalin, procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA) menționează că în total sunt efectuate 55 de percheziții. Perchezițiile continuă și la această oră.

De asemenea, șefa PA menționează că în timpul perchezițiilor au fost ridicate 20 de pungi negre, cu aceleași embleme”, pe care sunt nume de raioane. În total, potrivit Veronicăi Dragalin, „astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi”. Sumele ridicate includ lei și dolari.

Potrivit ultimelor date, până la ora 17:00 au fost reținute 24 persoane.

„Grupul de urmărire penală a continuat investigația și acumularea probelor. Aceste măsuri au inclus interceptări telefonice, care au surprins conversații între persoanele responsabile de distribuirea banilor și persoanele care au acceptat acești bani, pentru a plăti activitățile protestatarilor și alte cheltuieli ale Partidului Politic „ȘOR” în întreaga țară. Pe parcursul mai multor luni, în procesul de investigare, au fost identificate mai multe persoane responsabile de distribuirea unor sume mari de bani, în numerar, pe întreg teritoriul Moldovei, precum au fost identificate și persoanele care au primit acel numerar.

A fost documentată plata în numerar către personale care au fost transportate în capitală, pentru a participa la protestele care au avut loc în fața sediilor Președinției și a Parlamentului. Ancheta a folosit informații de la jurnaliștii de investigație pentru a documenta aceste tipuri de plăți.

(…) În baza probelor acumulate, PA și organele de urmărire penală au identificat modalitatea de transmitere a banilor de către grupul criminal organizat, în vederea finanțării Partidului Politici „ȘOR” și, în special, pentru acoperirea cheltuielilor de transportare și participare a persoanelor organizate la proteste. Ieri seara (19 octombrie n. red.), începând cu ora 23, o trei procurori din cadrul PA și mai mulți ofițeri CNA, SIS și ofițeri de la PA, au efectuat urmăriri vizuale, pentru a documenta distribuirea banilor de către persoanele suspectate de distribuirea numerarului în toată țara.

La ora 5 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării. În jurul orei 7 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale a raionale a Partidului Politic „ȘOR”. În cursul zilei au fost efectuate 55 de percheziții la domicilii și mijloace de transport ale mai multor persoane suspectate, care în acest moment sunt încă în derulare.

În mai multe locații am ridicat 20 de pungi negre, cu aceleași embleme. Pungile au o etichetă albă, cu cuvinte scrise de mână, pe care sunt nume de raioane. În total, estimăm că astăzi s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei din aceste pungi. (…) Sumele ridicate includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare. Prin urmare, credem că această sumă de bani, aproximativ 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale. Până la această oră au fost reținute aproximativ opt persoane. Urmărirea penală continuă”, a declarat Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA).

Detalii despre rezultatele perchezițiilor vor fi oferite pe 21 octombrie, într-un comunicat, a mai menționat șefa de la PA.

Liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat joi, 20 octombrie, că Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții la membrii și activiștii Partidului „ȘOR” din mai multe localități din țară.

„De frica teribilă de proteste, la indicația guvernării, reprezentanții instituțiilor de forță au întreprins, în această dimineață, o misiune specială. Doar că aceasta nu este legată de căutarea banilor lui Spînu, ai lui Recean sau ai bandiților, ci are legătură cu Partidul „ȘOR”.

Mai exact, în mai multe localități ale țării, au fost efectuate zeci de percheziții de către procurori, ofițerii CNA și SIS, la membrii și activiștii Partidului „ȘOR””, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

Începând cu 18 septembrie, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” sunt adunați în fiecare duminică la proteste „împotriva guvernării”, în centrul capitalei. Oamenii, preponderent vârstnici, au fost aduși organizat la proteste din mai multe raioane ale țării. După primul protest, pe aleea din fața Parlamentului au fost instalate mai multe corturi.

Patru reporteri ai ZdG s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului „Șor” în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-am primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos: