Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un împrumut de 150 de…

Un împrumut de 150 de milioane de euro, oferit R. Moldova pentru reabilitarea drumurilor

Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova.

R. Moldova va obține 150 de milioane de euro drept împrumut pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”. Acordul de împrumut a fost semnat la Londra de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și Șefa Grupului Eurasia pentru Infrastructură Durabilă al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Ekaterina Miroshnik.

Banii vor fi investiți pentru reabilitarea și modernizarea drumului M2, centura orașului Chișinău, sectorul 2, prin extinderea acestuia la 4 benzi de circulație, cu o lungime estimativă de 7 km. „Acest sector de drum este o componentă esențială a șoselei de centură a orașului Chișinău, fiind și unul dintre cele mai circulate și aglomerate drumuri din țară”, se explică într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova.

De asemenea, din suma oferită vor fi reabilitați aproximativ 85 de km din drumul M1, frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, Sectorul de drum fiind, potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, „o poartă de acces pentru schimbul de mărfuri și pasageri între R. Moldova și UE”.

„Aceste două drumuri naționale fac parte din rețeaua transeuropeană de transport TEN-T și au o importanță națională și strategică atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, se arară în comunicat.

Suma de 150 de milioane de euro reprezintă 50% din cofinanțarea Proiectului „Moldova V”, cealaltă parte a sumei fiind alocată de Banca Europeană de Investiții.