Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Eugen Tomac și-a…

ULTIMA ORĂ Eugen Tomac și-a anunțat demisia din funcția de președintele PMP după ce partidul nu a trecut pragul parlamentar

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac și-a anunțat demisia din funcția de președinte a formațiunii. Asta după ce potrivit ultimelor numărători, formațiunea fondată de fostul președinte al României, Traian Băsescu, nu a trecut pragul de 5% pentru a accede în Parlamentul de la București.

Eugen Tomac a condus în ultimii 7 ani formațiunea și spune că gestul său vine ca urmare a acestui rezultat pe care și-l asumă și că în politică, lucrurile trebuie privite așa cum sunt.

„Am avut în această dimineață o ședință lungă cu colegii din PMP, colegiul național al partidului și pentru că sunt conștient că cu toții ne doream mai mult și ne doream un rezultat mai bun, am luat decizia de a informa colegii că îmi asum acest rezultat care ne nemultumește, mă nemulțumește, dar în politică trebuie să privești viața în ochi așa cum este și să îți asumi și lucrurile care îți plac, dar și cele îți plac și mai puțin, prin urmare, pentru că îmi asum acest rezultat, mi-am depus demisia din funcția de președinte PMP, urmând ca colegul meu, Marius Pașcan să preia funcția de președinte interimar urmând să analizăm situația de fapt și să organizam un congres”, a declarat Eugen Tomac.

 Potrivit ultimelor date oficiale prezentate de Biroul Electoral Central din România, în urma numărării a 99,03% din voturi, PMP acumulează 4,78% din sufragii pentru Camera Deputaților și 4,9% pentru Senat și cel mai probabil ratează de puțin pragul de accedere în Parlament care este stabilit la 5%. Până ce vor fi prezentate rezultatele finale, Eugen Tomac spune că PMP a depus mai multe contestații și chiar dacă nu contestă rezultatele alegerilor, cere examinarea corectă și obiectivă a solicitărilor depuse de formațiune.

„Din ultimele rezultate rezultă că avem un scor de 4,94% și pentru că PMP a avut membri în toate secțiile de vot în țară, acolo unde avem 0 voturi sau avem membri care spun că au votat și nu se regăsesc în rezultatele respectivelor secții de vot, am depus contestații. Avem totalizate peste 1090 de contestatii catre Birourile Electorale Județene și Biroul Eelectoral Central”, a mai adăugat Tomac. 

Eugen Tomac este un tânăr politician originar din Sudul Basarabiei binecunoscut în Republica Moldova, acolo unde Partidul Mișcarea Populară și fondatorul acesteia, Traian Băsescu se bucură de cea mai mare popularitate dintre partidele românești.

„Vreau sa vă spun un lucru: în mod clar am luat un rezultat bun (la nivel general n. red.) în condițiile date, ne-am fi dorit să fie cu mult mai mare și ceea ce este mai important, vreau să le mulțumesc românilor din Republica Moldova, peste 30% din cetățenii români din Republica Moldova au votat PMP. Vă sunt profund recunoscător și vom fi aproape în toate proiectele de mai departe”, a mai spus fostul lider al PMP.

Partidul Mișcarea Populară este un partid politic parlamentar din România, lansat în 2014 de Fundația Mișcarea Populară, creat la inițiativa fostului președinte al statului, Traian Băsescu, după ce susținătorii săi au părăsit Partidul Democrat Liberal. La alegerile parlamentare din 2016, PMP a obținut un scor de 5%, reușind intrarea în Parlament cu 18 deputați și 8 senatori, ca partid de opoziție. De la fondarea sa, a fost condus de Eugen Tomac, un politician de 39 de ani născut în localitatea Babele (fostă General Al. Averescu) din sudul Basarabiei în fostul județ Ismail.

A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul României etnicilor români din jurul granițelor.

În perioada 2000–2004 a fost președinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni urmând apoi să coordoneze proiecte naționale de tineret prin Centrul pentru Educație Democratică.

În perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. Odată cu învestirea guvernului Emil Boc a fost numit în funcția de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la Ministerul Afacerilor Externe. După înființarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni – DRP, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, la data de 29 decembrie 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Boc și Ungureanu. După căderea guvernului Ungureanu, Eugen Tomac a demisionat din funcția de secretar de stat la 11 mai 2012.

Printre cele mai importante realizări la DRP au fost simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut. La data de 18 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcția de consilier de stat la Departamentul Relații Internaționale și Politici Europene din cadrul Administrației Prezidențiale.

Din 2019 este membru al Parlamentului European.