Principală  —  Ştiri   —   ULTIMA ORĂ/ A fost propusă…

ULTIMA ORĂ A fost propusă data alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional

Sursa: ZdG

20 octombrie 2024 ar urma să fie data în care va fi organizat referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova. Data este prevăzută în proiectul de hotărâre prezentat de Parlament Curții Constituționale.

Astfel, se va supune referendumului proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a propus inițierea unui referendum republican privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această propunere include atât proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional, cât și proiectul de lege propriu-zis de modificare a Constituției Republicii Moldova, a anunțat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. Fracțiunea PAS a solicitat marți, 9 aprilie, Curții Constituționale să emită un aviz pe marginea acestei propuneri.

Astăzi este, pe lângă o zi de o semnificație deosebită și simbolică, demararea propriu-zisă a inițierii referendumului constituțional”, a precizat Veronica Roșca.

După avizarea de către CC, deputații trebuie să prezinte Parlamentului proiectul de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului, cât și întrebarea care va fi pusă cetățenilor: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

„Această propunere include proiectul de hotărâre a Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional, cât și legea pentru modificarea Constituției R. Moldova.

În primul rând, se dorește reconfirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al R. Moldova”, a menționat Roșca.

Astfel, se propune completarea preambulului Constituției cu două alineate noi.

Totodată, se propune completarea Constituției cu un nou titlu – „Titlu V/1 Integrare în Uniunea Europeană”:

„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniuni Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Anterior, deputata partidului de guvernare a explicat că Curtea Constituțională se va expune printr-un aviz. Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. „După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a notat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.