Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a demascat agenții FSB…

Ucraina a demascat agenții FSB care pregăteau o tentativă de asasinat a lui Zelenski

Sursa: Procuratura Generală a Ucrainei

Un grup de agenți ruși, care includea și angajați ai Administrației Securității Statului a Ucrainei (UGO), pregătea o tentativă de asasinat a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a șefului Direcției de Informații de Stat (GUR) Kirill Budanov, a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Vasily Malyuk și a altor oficiali ucraineni, scrie Hromadske.

Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Securitate al Ucrainei și de Biroul Procurorului General. Rețeaua, care era controlată de serviciile ruse de informații și includea 5 membri.

Una dintre sarcinile acestei rețele a fost să caute executori în rândul militarilor apropiați de securitatea lui Zelenski, care să-l ia ostatic și apoi să-l omoare. Pe lângă președinte, rușii plănuiau să-i omoare, în special, pe șeful SBU, Vasily Malyuk și șeful GUR, Kirill Budanov, a cărui crimă era pregătită înainte de Paște.

Pentru a-l ucide pe șeful serviciilor de informații, un agent rus trebuia să-l urmărească pe oficialul ucrainean și să transmită informații rușilor. Ei plănuiau să lanseze o lovitură cu rachete în casa în care trebuia să fie Budanov, apoi să atace cu o dronă oamenii care vor rămâne la locul atacului. După aceasta, rușii au vrut să tragă o altă rachetă, în special pentru a distruge urmele de utilizare a dronei, scrie Hromadske.

„Un cerc limitat de oameni știa despre operațiunea noastră specială și eu personal i-am controlat progresul. Atacul terorist, care trebuia să fie un cadou pentru Putin pentru inaugurarea sa, a fost de fapt un eșec al serviciului rus de informații. Dar nu trebuie să uităm – inamicul este puternic și experimentat, nu poate fi subestimat. Vom continua să lucrăm proactiv pentru ca fiecare trădător să primească dreptatea pe care o merită”, a declarat șeful SBU, Vasily Malyuk.

Agenții ruși au fost percheziționați, în timpul cărora au găsit arme și alte dovezi ale implicării în organizarea de tentative de asasinat.

În luna aprilie procurorii ucraineni, în cooperare cu organele de aplicare a legii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei.

Ucraina anunţă că a fost dejucat un complot de asasinare a preşedintelui Zelensky. Presupusul criminal, un polonez, îşi oferise serviciile spionajului militar rusesc