Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Zi de doliu național…

LIVE Zi de doliu național – drapelul R. Moldova, coborât în bernă

Guvernul R. Moldova a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. La evenimentul de comemorare au participat deputați, prim-ministra Maia Sandu împreună cu membrii Guvernului.

Astfel, în intervalul 09:55-10:00 drapelul de stat a fost arborat în bernă.

La ora 10:00, cei prezenți în fața Guvernului au păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor.

Prim-ministra Maia Sandu a avut un discurs prin care a condamnat regimurile totalitare.

„Nu ne putem preface că foamea, tortura și repercusiunile regimurilor criminale n-au existat. Prin instituirea acestei zi de doliu, Guvernul R. Moldova își dorește să pună bazele unei societăți bazate pe spiritul de toleranță și respect reciproc. Noi ne dorim ca cetățenii R. Moldova să trăiască în pace și armonie indiferent de etnie și opțiune politică” a declarat Maia Sandu.

„Vom lupta pentru libertare, dreptate, demnitate și împotriva subjugării omului de către om”, a adăugat Andrei Năstase.

Tot astăzi, în intervalul 10:10 și 10:30, vor fi oferite panglici negre cetățenilor în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare.

Parlamentul European a declarat ziua de 23 august, când a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, ziua europeană a comemorării victimelor fascismului şi comunismului în septembrie 2008, menționând că „data de 23 august 1939, când Hitler și Stalin au hotărât să împartă Europa în sfere de influență, a fost aleasă de deputații europeni pentru a aminti de crimele comise de cele două tiranii”.