VOX 9 mai – Ziua Europei sau Ziua Victoriei?
R. Moldova celebrează anual pe 9 mai Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, dar și Ziua Europei. În 1946, 9 mai a devenit sărbătoare oficială în URSS. În trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a folosit de sărbătorirea anuală a victoriei sovietice asupra naziștilor pentru a lăuda valorile patriotismului eroic și pentru a pune în contrast spiritul războinic al Rusiei. De cealaltă parte, Ziua Europei sărbătorește pacea și unitatea în Europa. În 2025 sunt marcați 75 de ani de la „Declarația Schuman”, o propunere istorică făcută în 1950 de ministrul francez al Afacerilor Externe. Propunerea lui Robert Schuman este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.
În fiecare an, această zi este subiect de dispută pentru cetățeni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții – Ziua Europei.

Bonafantie, pensionar
Pe 9 mai este și Ziua Europei, și Ziua Victoriei. Pentru că pentru Uniunea Sovietică e marcată Ziua Victoriei. Dar Ziua Europei, probabil, este tot legată cu acea victorie. Pentru mine înseamnă foarte mult, amintiri – părinții, rudele și-au pierdut viața, și-au pierdut sănătatea în acel război.

Galina, bucătăreasă
Pe 9 mai este Ziua Victoriei, pentru că au luptat strămoșii noștri, ei au decedat, dar asta este. De obicei, de 9 mai, ne ducem la pădure, la memorial, sărbătorim și ne distrăm puțin.

Vitalie, jurist
Fiecare sărbătorește ce dorește, Ziua Victoriei sau a Europei. De fapt, ziua de 9 mai, așa cum mulți spuneau și scria și prin cărți, este zi de doliu, pentru că multă lume a decedat în al Doilea Război Mondial. Dar fiecare e liber să sărbătorească ce vrea.

Larisa, lucrătoare în domeniul serviciilor
Ziua Europei e pe 9 mai, pentru că noi suntem mai tineri, așa am apucat în vremurile noastre. Nu sunt nici împotriva Zilei Biruinței și a Victoriei, dar, mai nou, acum, așa cum știu și copiii noștri, deja e Ziua Europei.

Andrei, lucrător în domeniul IT
Eu nu serbez nimic de 9 mai, dar sunt sărbători care, în principiu, au tradiții – și Ziua Europei, și Ziua Victoriei. Cei care au participat la război în timpurile sovietice serbează Ziua Biruinței, a eliberării antifasciste, iar cei din Uniunea Europeană își au tradițiile lor.

Anastasia, fără ocupație
Pentru mine, 9 mai e Ziua Victoriei, așa a fost mereu, noi așa am sărbătorit-o. De obicei, dimineață ne ducem la paradă, depunem flori, seara merg la lansarea artificiilor.