Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Soția unui profesor turc…

VIDEO Soția unui profesor turc expulzat: Mă simt umilită de R. Moldova pentru că mi-a furat soțul

„M-am simțit atât de umilită de R. Moldova, pentru că mi-a furat soțul, iar copii mă întreabă: „Când se va întoarce tata”. Luând șase profesori, ați lăsat 12 copii fără părinți”, sunt câteva dintre declarațiile Galinei Tufekci, soția unuia din profesorii turci expulzați, în cadrul unei conferințe publice. 

„20 de ani în urmă, după absolvirea Universității am început să predăm. Acolo l-am cunoscut pe soțul meu.  Am venit în Chișinău și m-am căsătorit. Toți acești 13 ani trăiți împreună sunt cei mai fericiți din viața mea. Am fost sigură că sunt alături de persoana care niciodată nu mă va minți. În toată această perioadă, de când soțul a fost reținut, telefonul meu a sunat întruna. Este o nedreptate. Eu m-am simțit atât de umilită de R. Moldova, pentru că mi-au furat soțul, iar copii mă întreabă: „Când se va întoarce tata”. Sper că va veni momentul când ne vor reîntoarce soțul. Și vreau să mă adresez autorităților că, luând șase profesori ați lăsat 12 copii fără părinți. Dintre care zece copii sunt minori”, a declarat Galina Tufekci, soția profesorului turc expulzat, Feridun Tufekci.

Feridun Tufekci era directorul filialei din Ceadîr-Lunga. Acesta a venit în R. Moldova, la studii, pe când avea 17 ani. A studiat în R. Moldova, iar ulterior s-a căsătorit cu profesoara sa, Galina. Feridun a practicat jurnalismul, activând o perioadă și la o televiziune turcă, în calitate de corespondent străin.

Feridun Tufekci

În cadrul conferinței, mai mulți reprezentanți ai Comitetului Părintesc de la Liceul „Orizont” au cerut autorităților competente să se facă dreptate, iar persoanele expulzate să fie readuse în R. Moldova. 

„Dacă persoanele expulzate au solicitat azil politic în R. Moldova avem de a a face cu încălcarea legislației. Persoanele care stau legal pe teritoriul țării sunt expulzate fără să fie respectate drepturile omului”, a precizat Oleg Maftei, membru al Comitetului Părintesc din cadrul Liceului Teoretic „Orizont”.

„Suntem indignați că unul dintre liceele cu cei mai mulți elevi performanți, care au adus trofee pentru R. Moldova, au ajuns să fie capturați cei mai buni profesori. Acești profesori i-au instruit pe elevi ca să ajungă în topul celor mai bune universități din lume.  Solicităm ca organele abilitate de menținere a ordinii publice să intervină pentru ameliorarea situației. Cerem: Să se acorde azil politic și statut de refugiat pentru persoanele expulzate; Să se ofere consiliere psihologică familiilor persoanelor expulzate. Avem un copil, a cărui tată a fost expulzat, nu vorbește nici până astăzi; Statul să-și asume responsabilitate pentru acoperirea prejudiciilor morale și materiale; Statul să asigure condiții pentru lucru normal, siguranță, respectarea drepturilor omului și a copiilor”, a declarat Valentina Curechi.

 

Vitalie Marinuța, părintele unor copii care au învățat în Liceul Orizont a afirma că: „Nu știu dacă noi suntem pentru Moldova, dar aș presupune că instituțiile de securitate nu mai sunt în subordonarea autorităților. Noi nu am vrea într-o societate unde Erdogan ne dictează ce să facem, dar vedem că pentru o instituție dotată cu piele, unii din conducerea R. Moldova pot să vândă șapte profesori turci. Dar mai departe pe cine? pe mine? pe noi? Să nu rămânem indiferenți, ca să nu ajungem în locul lor”.

Un profesor din Albania care activează  la Liceul „Orizont” a specificat că președintele Turciei Erdogan ar fi comandat reținerea profesorilor turci și în Albania. „Dar este absurd, tu poți să vizitezi țara mea, dar nu să faci asemenea lucruri ilegale, să reții profesori. În Albania au fost refuzați. Dar din R. Moldova au ajuns la închisoare”, a explicat el.

La 6 septembrie, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ulterior expulzate din R. Moldova.

Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci ocupau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

Citiți și:

O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci

Lista demnitarilor cu copii la „Orizont”

Cum răspunde Candu, întrebat de ce și-a luat copilul de la liceul „Orizont”