Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința Guvernului: se instituie…

VIDEO Ședința Guvernului: se instituie 4 luni de moratoriu la acordarea cetățeniei prin investiție

Foto: privesc.eu

Membrii Cabinetului de miniștri se întrunesc astăzi, 26 iulie, pentru a aproba mai multe Acorduri de asistență internațională. Totodată, Guvernul urmează să expună inițiativele legislative ale PDM-ului privind reducerea numărului deputaților și demiterea acestora. Agenda ședinței poate fi consultată AICI.

Ora 14.40: Ședința Guvernului a luat sfârșit.

Ora 14.35: Guvernul și-a retras din Parlament avizul referitor la procietul legislativ privind modificarea Codului Electoral și și-a abrogat hotărârea de Guvern prin care a emis respectivul aviz. Respectiv, în ședința de astăzi a fost aprobat un nou aviz referitor la inițiativa legislativă semnată de mai mulți deputați din Blocul ACUM. Detalii AICI.

Guvernul avizează pozitiv inițiativa legislativă care propune votarea pe parcursul a două zile consecutive în disapora.

„Această propunere pare a fi una justificată în contextul în care cetățenii din afara țării, spre deosebire de cei din țară, trebuie să parcurgă o distanță lungă până la secțiile de votare, iar oferirea acestora a două zile pentru votare ar fi de natură să stimuleze o participare mai largă a diasporei la procesul electoral”, se arată în noul Aviz al Guvernului.

Cu privire la soluția legislativă prin care se propune efectuarea alegerilor Parlamentului în baza sistemului electoral proporțional, prin abrogarea regulilor de efectuare a alegerilor respective în baza sistemului de vot mixt (proporţional şi majoritar), Guvernul recomandă completarea legii, cu dispoziții tranzitorii, care să stabilească că sistemul electoral proporțional se va aplica la următoarele alegeri parlamentare (inclusiv anticipate), precum și faptul că în cazul vacanței mandatelor pe circumscripțiile uninominale se mențin reglementările Codului electoral, care se propun a fi abrogate sau modificate.

Ora 14.33: Guvernul a decis instituirea pentru un termen de patru luni a moratoriului privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova în baza investițiilor. Detalii AICI.

Ora 14.30: Guvernul a decis să aloce 8,8 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru sinistrații care au avut de suferit în urma prăbușirii blocului locativ din Otaci, drept despăgubire a valorii locuințelor distruse și prejudiciu material cauzat de pieirea bunurilor materiale de primă necesitate. Detalii AICI.

Ora 13.50: Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, prezintă spre aprobare, proiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2019 nr.303/2018. Detalii AICI. Guvernul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2019.

Ora 13.35: Guvernul a aprobat două avize referitor la inițiativele legislative ale democraților prin care pun în practică rezultatele referendumului consultativ din 24 februarie 2019.

Ora 13.27: A fost aprobată hotărârea cu privire la preavizarea unor funcționari publici de conducere. Detalii AICI.

Ora 13.25: A fost instituită Comisia permanentă pentru organizarea şi desfăşurarea concursului de ocupare a funcţiilor publice de conducere de nivel superior de secretar general adjunct al Guvernului, secretar general al ministerului și adjunct al conducătorului autorităţii administrative.

Comisia va fi constituită din următoarele persoane:

  • Spînu Andrei, secretar general al Guvernului, președinte al Comisiei;
  • Sîmboteanu Aurel,
  • Casian Angela, doctor în științe economice, conferențiar universitar, Academia de Studii Economice a Moldovei;
  • Buzu Alexei, director executiv, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”;
  • Brighidin Andrei, director Evaluare și Dezvoltare, Fundația EstEuropeană;
  • Levința-Perciun Elena, consultant în management resurselor umane, Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională;
  • reprezentant al autorității publice pentru funcția căreia se organizează concursul.

Detalii despre hotărâre, AICI.

Ora 13.22: S-a aprobat inițierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de al patrulea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă, din 28 septembrie 2016. Detalii AICI.

Ora 13.20: S-a aprobat inițierea negocierilor și semnarea celui de-al patrulea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie, din 28 septembrie 2016. Detalii AICI.

Ora 13.18: În baza cererii de demisie a fost eliberată din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Ora 13.17: Ionela Costachi și Svetlana Dogotaru au fost numite în funcții de secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ora 13.15: Radu Burduja a fost eliberat din funcția de secretar general de stat la Ministerul Apărării.

Ora 13.13: Ministrul de Interne, Andrei Năstase, propune numirea în funcții de secretar de stat la ministerul pe care îl conduce pe Dorin Purce, Erhan Ianuș și Gheorghe Balan. Aceștia au fost numiți în funcție prin votul membrilor Cabinetului de miniștri.

Ora 13.10: Din 29 iulie este eliberată din funcția de directoare a Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Lilia Bolocan, în baza cererii de demisie. Interimatul funcției va fi asigurat de adjunctul instituției, Andrei Popa.