Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Miting-requiem de Ziua comemorării…

VIDEO Miting-requiem de Ziua comemorării victimelor staliniste. Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949

Sursa foto: mc.gov.md

Din 1990, anual, pe 6 iulie, în R. Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. Peste 35 de mii de români basarabeni au fost duși în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice precum Siberia sau Kazahstan. Cei mai mulți dintre cei deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 erau femei și copii.

Ministerul Culturii organizează miercuri, 6 iulie, cu începere la ora 08:00, mitingul-requiem la Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Evenimentul este organizat sub înaltul patronaj al prim-ministrei Natalia Gavrilița.

Anul acesta, autoritățile au facilitat accesul publicului la Cartea Memoriei.

Potrivit Ministerului Culturii, evenimentul va îngloba ceremonia de comemorare, discursuri ale supraviețuitorilor deportărilor și ale oficialilor, depunere de flori. Slujba de pomenire a victimelor deportărilor regimului comunist, oficiată de protoiereul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chișinău, va începe la ora 09:00.

„(…) Listele nominale cu numele persoanelor deportate din RSS Moldovenească în Siberia, în cadrul operațiunii SUD din 6-9 iulie 1949 sunt publice.În total, în liste se regăsesc  35 mii 144 persoane. Conform unui raport al poliției politice sovietice, care datează din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați.

Prin urmare, listele oferite acum, în premieră, publicului larg conțin aproape 99 la sută din informația cu referire la victimele deportărilor și poate fi accesată, scanând Codul QR al Memoriei  imprimat pe panoul informativ din preajma Monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (Proiect realizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Muzeul Național de Istoriei a Moldovei)”, anunță ministerul.