Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Mai mulți agricultori au…

VIDEO Mai mulți agricultori au protestat în fața Președinției: „Ajutor. Deschideți piața Rusiei”. Reacția instituției prezidențiale

Imagine-simbol

Mai mulți fermieri din raioanele țării s-au adunat joi, 1 iulie, în fața Președinției unde au protestat față de „inacțiunile autorităților” cu privire la prejudiciilor înregistrate în urma precipitațiilor abundente din ultimele luni. 

Cu pancarte în mâini, manifestanții au cerut în fața Președinției „deschiderea pieții în Rusia”. În context, fermierii au acuzat-o autoritățile că nu acordă „suficienți bani pentru a depăși criza în agricultură”.

„Bani pentru agricultură nu aveți, dar pentru alegeri aveți”. „Ajutor. Deschideți piața Rusiei”, au scandat fermierii.

Reprezentanții instituției prezidențiale au calificat acțiunea agricultorilor drept una electorală, menționând că Președinția nu este candidat pentru scrutinul parlamentar.

„Este un evident protest electoral, organizatorii lui făcându-se a uita că Președinția nu este candidat pentru parlamentare. Trecând peste acest aspect însă, considerăm că problemele agricultorilor sunt motivate și trebuie adresate tocmai celor care le-au creat – și care nu se mai află în clădirea Președinției de la 24 decembrie 2020”, menționează reprezentanții Președinției.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) solicită Guvernului în demisie alocarea a 246 milioane de lei din fondul de rezervă pentru compensarea prejudiciilor înregistrate de agricultori în urma precipitațiilor abundente din ultimele două luni. Anunțul a fost făcut joi, 1 iulie, de către ministrul Agriculturii, Ion Perju, în cadrul unui briefing de presă. Ministrul Agriculturii a menționat că pe parcursul lunilor mai-iunie curent au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural, care au dus la pagube pe segmentul agricol.

Ultima tranșă de 1 000 de tone de motorină din totalul de 6 000 de tone, promise de președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns luni, 28 iunie, în R. Moldova. Potrivit Agenției Rezerve Materiale, autoritate desemnată pentru recepționarea, păstrarea și distribuirea motorinei oferită de Guvernul României, motorina urmează să fie distribuită agricultorilor afectați de secetă. 

În ferbuarie curent, Guvernul României a aprobat acordarea ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, pentru R. Moldova, destinat susținerii agricultorilor afectați de secetă. În luna decembrie 2020, aflat într-o vizita oficială la Chișinău, președintele român Klaus Iahannis a declarat că în vedere sprijinirii agricultorilor din R. Moldova, România va acorda ca ajutor aproximativ 6.000 de tone de motorină.

Potrivit Agenției, din cantitatea de 4 991 tone de motorină, recepţionată în patru tranșe, până la 27 iunie 2021 a fost distribuită cantitatea de 2 673 tone, la 1030 agricultori.

În 2020, mai mulți agricultori din raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Leova, Basarabeasca sau Hîncești au protestat mai multe zile la rând, la Chișinău, față de „inacțiunile autorităților” cu privire la problemele cu care aceștia se confruntă.

Fermiercii au declarat atunci că sunt supărați pentru că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu au facut nimic ca să-i ajute”.

Citește și: