Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ STUDIU: În nouă ani,…

VIDEO STUDIU: În nouă ani, numărul de vaci s-a redus cu circa 70 de mii. Producția de lapte, în continuă scădere

sursa foto: agrobiznes

Producătorii de lapte din R.Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani, arată un studiu realizat de Agenția de Investiții din Moldova.

„În ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 de mii de tone în 2017, la 367 de mii de tone în 2019. În același timp, a fost înregistrată o creștere a importurilor cu 22 la sută anual, ajungând la circa 58 de milioane de dolari în 2019”, arată studiul.

Reprezentanții sectorului susțin că soluția principală pentru depășirea crizei de producție este accesul la finanțare.

„În primul rând producătorii din R. Moldova trebuie să aibă acces la finanțarea prin resursele de credit sub garanția Guvernului. Este foarte important ca acest ajutor să fie acordat mai ales fermierilor începători care își doresc dezvoltarea în această sferă. O altă soluție ar fi acordarea subvențiilor pe cap de animal, ceea ce ar duce la mărirea numărului de animale și subvențiile per litru de lapte, care ar putea genera un procent mai ridicat al volumui de lapte produs”, susține președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Oleg Leșcenco.

„Principala problemă cu care se confruntă producătorii de lapte din R. Moldova, atât cei mici, care au la întreținere până la 50 de capete, cât și cei mari, care au peste 100 de capete, este inaccesibilitatea la resurse financiare. Cerințele sunt mari și costisitoare, plus perioada de rambursare atât de scurtă, fac practic imposibilă dezvoltarea producătorilor. O altă problemă care pune în pericol sectorul zootehnic din R.Moldova este lipsa brațelor de muncă calificate. Suntem o țară agrară, însă specialiști nu avem. Nici veterinari, nici zootehnicieni, nici agronomi pentru creșterea culturilor furajere, ceea ce reprezintă o piedică destul de mare pentru fermieri și producători. Dacă vorbim de partea utilijelor performante, echipamente, automatizări, hrănirea automatizată, mulsul automatizat, atunci R.Moldova nu este pregătită. Furnizorilor de utililaje nu le este interesantă piața noastră pentru că suntem mici. Înainte eram 1500 de ferme, acum suntem până la 100 de ferme, dintre care doar 40 sunt utilate. Soluția de bază pentru depășirea crizei în care se află producătorii de lapte este acordarea creditelor preferențiale pe termen lung. Aceasta ar motiva producătorii să investească, să lucreze să construiască hambare mari pentru animale, să procure animale”, consideră președintele Asociației Fermierilor – Producători de lapte din R. Moldova, Ana Pancart.

Potrivit studiului, numărul de vaci a scăzut de la 154 de mii în 2011 la 81 de mii în 2020.

94 la sută din laptele autohton este produs de gospodăriile populației și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole

Doar 5%, din numărul total de vaci, aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că R. Moldova „nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială, nu industrială”.

Acest lucru, potrivit studiului, duce la un deficit al laptelui autohton ca materie primă și la creșterea importului laptelui, care ajunge anual la 162 mii de tone și acoperă 33 la sută din necesitățile procesatorilor.

Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii patru ani, cu o scădere medie anuală de 17 la sută

Conform studiului, R. Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5,8 milioane de dolari.

Reprezentanții Agenției de Investiții spun că au elaborat un plan, care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme tip de 400 de vaci.

Planul investițional include procurarea vacilor gestante, a furajelor necesare pentru întreținerea acestora, echipamentelor și mijloacelor tehnice, utilajelor agricole, construcția grajdurilor, dar și crearea unui sistem de evidență.

Potrivit specialiștilor, „aceste acțiuni vor contribui la mărirea numărului de vaci de la 4 mii de capete la 63 mii, în cadrul întreprinderilor agricole și, respectiv, la majorarea producției de lapte de către aceste întreprinderi până la 317 mii de tone, majorând ponderea lor în total de la 6% la 60%. Pentru atingerea acestui scop este necesară o investiție de 12 979 milioane lei”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, R. Moldova înregistrează o balanță comercială negativă a produselor lactate, cu o scădere anuală medie de 28 la sută.

Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 de milioane de dolari în 2019. În 2015 acest indicator a avut valoarea de circa 20 de milioane de dolari. Respectiv balanța comercială a înregistrat un trend negativ de 161%, în ultimii cinci ani.