Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ În dosarele cu privire…

VIDEO În dosarele cu privire la dezordinile în masă s-au efectuat cele mai multe măsuri speciale de investigații: Raportul PG

Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au audiat în cadrul ședinței de astăzi, 4 martie, raportul final al activității speciale de investigații pentru anul 2019 a subdiviziunilor specializate din cadrul Procuraturii Generale (PG). Procurorul general adjunct, Ruslan Popov, a menționat că instituția se ciocnește cu numeroase probleme ce privesc măsurile speciale de investigații care pot fi aplicate doar prin prisma unui dosar penal.

Organele ce au competențe de a efectua măsuri speciale de investigații sunt Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Centrul Național Anticorupție (CNA), Serviciul Vamal, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Ministerul Apărării.

„Pe parcursul anului 2019 am înregistrat o descreștere a măsurilor speciale de investigații în raport cu anul 2018. Ponderea măsurilor speciale de investigații în urmărirea penală este de circa 11,4%”, a menționat procurorul șef adjunct, Ruslan Popov.

Atât PG, cât și celelalte organe competente, se ciocnește cu impedimente în activitatea specială de investigaţii. Potrivit lui Popov, în cadrul controalelor PG la PCCOCS și PA au fost verificate majoritatea cauzelor penale unde în abundență au fost realizate măsuri speciale de investigații. În mod prioritar au fost vizate dosarele cu privire la dezordinile în masă și pregătirea dezordinilor în masă.

„Anume pe aceste categorii de deosare s-a constatat că s-au realizat cele mai multe măsuri speciale de investigații. Mă refer la interceptarea și înregistrarea comunicărilor telefonice și urmărirea vizuală. Procuratura a constatat mai multe abateri de la normele legale ce vizează nerespectarea cerințelor legii de procedură penală și a legii activității cu măsuri speciale de investigații”, mai spune Popov.

O altă problemă cu care se confruntă PG se referă la dosarele în care persoanele sunt anunțate în căutare. Macanismul este pornit cu încălcări regulamentare. Activitatea operativă de căutare s-a constatat că este una haotică și ineficientă, deoarece în majoritatea cazurilor în care persoanele sunt căutate de organele de urmărire penală sunt identificate atunci când trec frontiera sau se prezintă benevol.

Încă o problemă identificată este că persoanele nu sunt informate despre măsurile speciale de investigații la finalizarea lor sau atunci când se finalizează urmărirea penală.

Evidența necorespunzătoare a măsurilor speciale de investigații de către procuraturile specializate se numără printre probelemele cu care se ciocnește PG. Acestea privează posibilitatea de un control eficient. Potrivit lui Popov, o altă problemă este insuficiența de anagajați în cadrul acestui segment de activitate, cât și lispa de experiență a ofițerilor de investigații în domeniul legislativ, tactic și metodic.

„Una dintre cea mai importantă problemă pe care noi o vedem la moment este cadrul legislativ pe domeniul măsurilor speciale de investigații. Pentru nimeni nu este noutate că în cadrul Ministerului Justiției încă din 2015 avem un grup de lucru care încearcă să găsească soluția de compromis pentru a acoperi legislativ toată această activitate. Toată activitatea măsurilor speciale de investigații poate fi efectuată doar în cadrul unui proces penal. Ofițerii operativi sunt privați de a realiza astfel de activități”, menționează Popov.

Sub acest aspect, la moment, patru ofițeri de investigație și trei procurori sunt recunoscuți în calitate de bănuiți, iar un alt procuror are statut de învinuit.

„Suntem în căutarea unei soluții de compromis cum am putea să accelerăm aceste activități de urmărire penală, dar ne cofruntăm cu impedimente de ordin legal”, a conchis Popov.

Toate aceste probleme au rezultat din examinarea informațiilor ce au fost lansate în spațiul public, cât și din plângerile și sesizările care au fost examinate de către organele Procuraturii pe parcursul anului trecut și curent.

În următoarele două săptămâni urmează ca organele ce au competențe de a efectua măsuri speciale de investigații să prezinte Comisiei un pachet de amendamente pentru a îmbunpătăți aplicarea Legii nr.59 și Codul de procedură penală ce ține de activitatea specială de investigaţii.