• (VIDEO, DOC) Majorări de salarii cu 4,1% în instituțiile medicale din R. Moldova vs 70% în România

  (VIDEO, DOC) Majorări de salarii cu 4,1% în instituțiile medicale din R. Moldova vs 70% în România
  vizualizări
  10 aprilie 2018 | 08:46

  În timp ce sistemul medical din R. Moldova duce lipsă de cadre medicale și se confruntă cu un exod de specialiști, Guvernul a aprobat un spor la salarii de circa 300 de lei. Pe de altă parte, România, țară care recunoaște diplomele medicilor moldoveni, anunță majorări minime de 250 de euro și salarii cuprinse între 500 și 4 000 de euro pe lună.

  Salariile lunare ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie curent, potrivit unei decizii de Guvern. Hotărârea prevede că atât personalul medical (medici, asistenți medicali, infirmieri), cât și personalul administrativ-gospodăresc, funcţionarii administrativi și personalul de conducere vor beneficia de creșteri de salarii.

  De cea mai mare majorare de salariu – 300 de lei, vor beneficia în special medicii cu o experiență de 20 de ani în serviciul de ftiziopneumologie, sectorul spitalicesc preocupat cu tratamentul HIV/SIDA, serviciul morfopatologie și de prelevare și procesare a organelor, țesuturilor și celulelor umane.

  Salariul unui medic de familie cu o vechime de muncă mai mare de 20 de ani va fi majorat cu 240 de lei, cel al unui medic din asistența medicală urgentă prespitalicească cu aceeași vechime – cu 200 de lei.

  Chirurgii, endoscopiștii și anesteziologii-reanimatologi vor avea un spor de 240 de lei la nivel republican, municipal și regional, și doar 190 de lei pentru specialiștii din instituțiile raionale.

  În timp ce medicii specialiști și farmaciștii din instituțiile republicane, municipale și regionale vor primi cu 210 lei mai mult, cei din raioane vor încasa cu 190 de lei mai mult.

  Remunerarea salarială a unui asistent medical din cadrul unui spital republican va spori de la 5601 lei la circa 5830,6 lei, iar din cadrul unui spital raional, de la 4423,3 lei la 4604,6 lei. După același algoritm, vor fi majorate salariile tuturor categoriilor nominalizate în Hotărârea de Guvern care poate fi văzută mai jos:

  Recent, ministra Sănătăţii din România, Sorina Pintea, a anunţat că salariile medicilor vor creşte cu cel puţin 70%, de la 1 martie 2018. Astfel, o infirmieră va avea un salariu de 2586 lei net (554 euro), un asistent medical cu studii superioare va avea un salariu de circa 3000 de lei net (643 euro), iar un medic primar va avea un salariu net de 9106 lei (1951 euro).

  Un medic rezident în anul I, care are în prezent un salariu brut de 1985 de lei, va ajunge la 5700 de lei brut (1221 euro). În anul 6, va avea 7900 de lei brut (1693 euro), mai mult decât dublu faţă de nivelul actual. Această sumă nu include sporurile pentru orele de gardă şi pentru condiţiile de lucru, care pot dubla salariul net, a explicat Pintea.

  După măririle din martie vor fi salarii care vor depași 4000 de euro, dar și salarii care vor scădea pentru aproximativ 3% dintre angajatii din sistem. Este vorba despre angajații din laboratoare – chimiști, biochimiști, farmaciști – dar și de persoanele care ocupă funcții de conducere, din categoria înalților funcționari publici, directori și adjuncții acestora, precum și șefii de birouri și consilierii încadrați în cabinetele directorilor, pentru că, spune ministra Sanatății, „veniturile acestora depașeau cu mult veniturile celor încadrați în posturi similare la alte ministere”.

  În decembrie 2017, salariul brut lunar în România era de 3 662 lei (784 euro), iar salariul net – 2 629 lei româneşti (563 euro), arată datele Institutului Naţional de Statistică din România. Respectiv, mai bine de o mie de lei (214 euro) se achită lunar pentru impozite, taxe şi contribuţii sociale şi medicale.

  Salariul mediu lunar brut din economia naţională a R. Moldova în 2017 a constituit 5 697 lei (280 euro), iar minimul de existenţă pentru o persoană în semestrul I al aceluiaşi an a fost estimat la 1 866 de lei (92 euro), arată datele Biroului Naţional de Statistică. Contribuţiile sociale şi medicale constituie circa 10% din salariu, iar impozitele pe venit 7-18%, în funcţie de valoarea salariului.

  Potrivit ultimului raport al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din 2 aprilie 2018, se înregistrează 447 de locuri libere în instituţiile de sănătate din R. Moldova. Cea mai mare lipsă de cadre se constată în domeniul asistenţei medicale – 182 de locuri, urmând 132 locuri pentru medicii specialişti şi 52 pentru cei din medicina generală.

  Citiți și:

  Medici în străinătate: Cum lucrează şi ce salarii primesc lucrătorii medicali în diferite state

  Tinerii medici, chemaţi şi respinşi de sate

  Medicii în judecată cu sistemul de sănătate

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cel mai mare număr de oameni infectați cu COVID-19 de până acum – 1.712

  Alte 1.712  cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 28 noiembrie, în Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății. Din numărul total de cazuri, patru cazuri sunt de import (România …
  Cel mai mare număr de oameni infectați cu COVID-19 de până acum – 1.712

  VIDEO/ Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită procurorului general să se autosesizeze în cazul semnăturii lui Șor pe un proiect de hotărâre

  Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) Dumitru Alaiba i-a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să se autosesizeze în cazul proiectului de hotărâre care ar fi fost semnat de către Ilan…
  VIDEO/ Deputatul Dumitru Alaiba îi solicită procurorului general să se autosesizeze în cazul semnăturii lui Șor pe un proiect de hotărâre

  COVID-19 a mai luat viața unui medic

  Un medic din Soroca, Alexandra Creciun, a murit din cauza consecințelor provocate de noul tip de coronavirus. Mesajul de condoleanțe adresat familiei doctorului decedat a fost publicat astăzi pe pagina de Face…
  COVID-19 a mai luat viața unui medic

  Pomii de Crăciun vor fi vânduți în Chișinău de pe 15 decembrie

  Pomii de Crăciun vor putea fi cumpărați în Chișinău începând cu data de 15 decembrie. Primăria Chișinău anunță că, în perioada 15 decembrie 2020 – 7 ianuarie 2021, în sectoarele orașului „vor fi amenajate…
  Pomii de Crăciun vor fi vânduți în Chișinău de pe 15 decembrie

  Stare de urgență în sănătate publică. Noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 în Chișinău

  De astăzi, 28 noiembrie, în municipiul Chișinău au intrat în vigoare noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19, iar altele vor fi aplicate de luni, anunță Primăria capitalei. Comisia Extraordinară de S…
  Stare de urgență în sănătate publică. Noi restricții în contextul pandemiei de COVID-19 în Chișinău

  Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare

  Instanțele de judecată ar putea să-i oblige pe jurnaliștii din R. Moldova să-și dezvăluie sursele de informare „în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii public…
  Câțiva deputați PSRM vor să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele de informare