VIDEO/ Decizia luată după discuția, de la Guvern, dintre veterani și premierul Chicu – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Decizia luată după discuția, de la Guvern, dintre veterani și premierul Chicu

  VIDEO/ Decizia luată după discuția, de la Guvern, dintre veterani și premierul Chicu
  de
  02 martie 2020 | 18:09

  După ce a protestat în PMAN, Consiliul Național de al Veteranilor de război s-a adunat în fața clădirii Executivului pentru a cere demisia Guvernului. Oamenii au scandat „Noi nu cedăm”, „Dodon la pușcărie”, „Chicu la gunoi” și „jos trădătorii”. Ulterior, protestatarii au fost lăsați în interioriul Guvernului, unde au purtat discuții cu autoritățile.

  –––––––––––-

  În urma discuțiilor, s-a decis că marți dimineață, la ora 7:00, veteranii se vor întruni în ședință, la Guvern, cu premierul Ion Chicu, unde vor avea loc discuții pe marginea formării unui organ executiv responsabil de reprezentarea drepturilor veteranilor de război.

  Prima bătălie am câștigat-o, însă lupta continuă. Mâine dimineață o să avem discuții pentru crearea unui organ executiv care să pună în practică legile cu privire la starea veteranilor”, au declarat veteranii în fața mulțimii, după discuțiile cu premierul Chicu.

  19:09 Declarațiile premierului Chicu:

  Publicitate

  Există Consiliul Național al Veteranilor. Dacă acest organ nu vă reprezintă, atunci propun alt organ sau să înaintați o candidatură aici care să vă reprezinte.

  La Adunarea Generală a Veteranilor trebuie să fie indentificate și înaintate candidaturi care să vă reprezinte, candidaturi care să reprezinte pe toți veteranii.

  Mâine dimineață, la 7:00 ne întâlnim și discutăm despre acest fapt.

  Cât despre legitimații, din păcate noi știm să aici sunt probleme. Aici trebuie să facem împreună, să rezolvăm împreună. Să vedem împreună să rezolvăm aceste probleme.

  Legile cu privire la veterani, aici ne așezăm și discutăm. Iata ne punem și discutăm. După ce să construim acest departament, o să aveți și voi acces la buget și o să vedeți.

  Despre ministrul Ciocoi. Dumnealui a greșit și a recunoscut și și-a cerut scuze. A fost astăzi la depunere de flori. Eu consider că nu trebuie de tulburat apele.

  Mâine o să ne întâlnim și o să discutăm”, a declarat Chicu.

  Publicitate

  18:42 Veteranii își prezintă revindecările.

  „Noi propunem de schimbat regulile de joc. Noi propunem o schimbare de viziune. Nu este vorba doar despre bani. Unul dintre veterani nu are nici bani pentru dantură. Este vorba despre educație civică. În mod urgent aceaste probleme trebuie de rezolvat.

  Noi nu suntem biruitri, noi am pătimit. Noi vrem o zi de recunoștință, o zi în care să le spunem veteranilor „multumesc”.

  Trebuie revizuită hotărârea privind crearea unei comisii în legătură cu legitimațiile pentru veterani, că și aici este o bătaie de joc.

  Cerem demisia ministrului de Externe, Ciocoi. Dumnealui nu are dreptul la bâlbâială. S-a terminat rezerva de cadre la dvs? A comis greșeala, iar acum este necesar să-și asume. Dvs. trebuie să respectați Constituția și să inițiați procedura de demisie.

  Cât ține de polițele de asigurare, noi vă putem spune de unde să luați banii necesari. Suntem gata să ajutăm.

  Vrem crearea unui grup de lucru pe aceste probleme.

  Inițiați o anchetă de serviciu, de ce până acum nu am fost invitați la dialog, de ce nu ni s-au luat în calcul revindecările noastre?

  Vrem ca fiecare veteran să fie asigurat cu câte un pachet social minim pe existență”, spun veteranii.

  18:35 Au început discuțiile dintre premierul Chicu și veterani.

  18.25: Câțiva protestatari, însoțiți de reprezentanții mass-media, au fost lăsați să intre în clădirea Guvernului.

  18.00: Protestatarii au deblocat circulația în centrul capitalei.

  15.55: Protestatarii refuză să deblocheze circulația și anunță proteste în masă.

  Publicitate

  14.10: Protestatarii au blocat și circulația pe strada Pușkin din centrul capitalei.

  14.08: „Fac apel către societatea civilă. Vă rugăm să veniți în piața să îi susținem pe veterani. Agenții economici îi rugăm să ajute cu ce pot: apă, corturi”, îndeamnă Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor.

  14.02: Veteranii au decis să blocheze centrul capitalei.

  13.45: Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, a declarat în fața presei că Guvernul a acceptat deja o parte din revendicările veteranilor și urmează să le analizeze și pe celelalte.

  „Noi am examinat și multe din propuneri au fost rezolvate. Ultima ședință a consiliului a fost chiar alaltăieri. Prim-ministrul a declarat că toți cei care nu au loc de muncă vor beneficia de asigurare medicală gratuită”, a spus ministrul Gaiciuc.

  13.30: Veteranii refuză să poarte discuții fără reprezentanții presei.

  13.15: Un grup de protestatari merge să discute cu reprezentanții Guvernului. Presa nu este lăsată să intre în Guvern și să asiste la discuție.

  13.08: Unul dintre protestatari declară că reprezentanți ai Guvernului sunt pregătiți să discute cu un grup de protestatari în clădirea Executivului.

  12.29: Clădirea Guvernului a fost înconjurată de reprezentanți ai forțelor de ordine.

  12.13: Protestatarii au blocat bulevardul Ștefan cel Mare. Aceștia au permis însă transportului public să circule.

  11.55: Veteranii solicită demisia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi.

  „Cerem ca pensia să nu fie mai mică de 1 500 de lei, să avem poliță și o dată în an să avem dreptul de a ne odihni”, spune unul dintre protestatari.

  11.50: Unul dintre protestatarii lăsați să intre în clădirea Guvernului a zis că a discutat cu unul dintre consilierii lui Chicu, Vitalie Dragancea, care i-a întrebat de ce protestează: „Ne-a dat de înțeles că proștilor, duceți-vă de aici”.

  11.38: Protestatarii îndeamnă la mobilizare și spun că sunt pregătiți să prelungească acțiunea de protest.

  11.21: Veteranii insistă să fie lăsați în interiorul clădirii Guvernului și declară că sunt nemulțumiți de declarațiile anterioare ale ministrului Ciocoi.

  11.12: Din imaginile video se vede că ușa centrală a Guvernului a fost spartă.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  28 iunie 1940. „Eliberarea” din amintiri

  În 1940, părinții mei erau singurii din sat care aveau aparat de radio, fiind la curent cu evenimentele din țară și din lume. Aveam abia 9 ani și multe nu le înțelegeam. Îmi amintesc ca de un cutremur ziua în c…
  28 iunie 1940. „Eliberarea” din amintiri

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler