Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum explică CAPCS anunțul…

VIDEO Cum explică CAPCS anunțul despre livrarea a milioane de măști și mănuși într-o singură zi și cine sunt agenții economici care au câștigat contractele

La 13 martie, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate (CAPCS) a emis o circulară prin care informa agenții economici despre intenția de a achiziționa, în regim de urgență, milioane de mănuși, măști și alte echipamente de protecție pentru personalul medical. Responsabilii de la CAPCS ne-au comunicat că această circulară a fost emisă pentru a analiza piața și posibilitățile reale ale agenților economici, în contextul în care instituțiile medicale au nevoie în prezent de echipament de protecție, dată fiind pandemia cu noul tip de coronavirus.

Conform circularei, CAPCS a solicitat agenților economici să prezinte informații referitor la posibilitatea de a livra echipamentele în termen de o zi de la semnarea contractului, fapt ce a stârnit nedumerire în spațiul public. Totodată, în imposibilitatea livrării în termen de o zi de la semnarea contractului, CAPCS a solicitat agenților să prezinte cantitățile de bunuri pe care le au stoc, oferta de prețuri și termenele de livrare. 

„Am emis această circulară ca să vedem care sunt în prezent posibilitățile reale și cine dintre agenții economici poate să facă livrările timp de o zi de la semnarea contractului și în ce cantități. Aceasta nu este o invitație oficială, este o circulară de studiere a pieței”, ne-a comunicat Sergiu Baltă, șeful secției achiziții dispozitive medicale din cadrul CAPCS.

Doar trei agenți economici au prezentat oferte

Deși circulara a fost expediată în adresa mai multor agenți economici, doar trei au transmis oferte. Acestea acoperă o mică parte din cererea CAPCS, doar la capitolul mănuși și măști. Pentru celelalte echipamente nu a fost depusă nicio ofertă

„Noi am demarat procedura de negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare. Au participat doar trei operatori, iar în urma evaluării ofertelor am contractat doar doi dintre aceștia”, precizează Constantin Nedelea, șef al secției achiziții medicamente din cadrul CAPCS.

Cei trei agenți economici care au prezentat oferte sunt: Vivamed International” SRL, Manarski Trading” SRL și Video Sistem” SRL, doar primii doi fiind desemnați câștigători. Oferta celui de-al treilea agent economic a fost exclusă pe motiv că produsele nu corespundeau caracteristicilor

Potrivit CAPCS, contractul semnat cu „Vivamed International” este în mărime de 525 de mii de lei și prevede procurarea a 634 400 mănuși nesterile din latex și nitril. Compania „Vivamed International” a mai câștigat contracte cu statul, aceasta furnizând echipamente medicale, mobilier medical, consumabile etc. Administrator al companiei este Valeriu Beregoi,

Celălalt contract, semnat la 20 martie cu „Manarski Trading SRL”, are o valoare de 875 mii lei și constă în achiziționarea a 250 de mii de măști medicale. Compania „Manarski Trading SRL” este fondată acum doi ani și administrată de Shahin Moh.

Mănușile și măștile procurate vor fi livrate către Spitalul „Toma Ciorbă” care, la rândul său, le va disemina către celelalte instituții.

Dat fiind faptul că prin această procedură nu au fost procurate toate echipamentele necesare, reprezentanții CAPCS spun că sunt în căutarea altor operatori economici pentru achiziționarea celorlalte produse. Achizițiile nu se vor face însă prin licitații publice, pentru că acest proces este unul de durată.

În legătură cu răspândirea infecției COVID-19 la nivel național, Guvernul R. Moldova a luat anterior decizia de a interzice exportul dezinfectaților, măștilor și mănușilor medicale.