Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Compensații în valoare de…

VIDEO Compensații în valoare de 5 miliarde de lei, Dodon, eliberat din arest la domiciliu, remanieri guvernamentale și noutăți de pe frontul din Ucraina | Săptămâna de Gardă

Autoritățile de la Chișinău au oferit detalii despre modul de compensare a facturilor la energie pentru perioada iernii. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, volumul maxim compensat  pentru consumatorii casnici de gaze naturale va fi de 180 metri cubi pe lună. Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună. De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în dependență de categoria de vulnerabilitate energetică, în limita plafonului pe care l-am menționat vor fi următoarele: pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, prețul final va fi 12 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 de lei per metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3 110 lei. Pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, prețul final va fi de 14 lei pe metru cub, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 15,27 de lei pe metru cub, iar valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 2750 de lei”.

Începând cu data de 25 noiembrie, cetățenii vor fi anunțați prin sms, poșta electronică și în cabinetul personal de compensatii.gov.md despre categoria de vulnerabilitate energetică în care au fost încadrați. De asemenea, în fiecare lună, categoria de vulnerabilitate va fi indicată în facturi. Conform ministrului, compensațiile vor fi oferite direct în factură și constituie 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut. Până în prezent, pe platforma compensații.gov.md au fost înregistrate 645 de mii de cereri, dintre care 268 de mii au fost înscrise de asistenții sociali comunitari, bibliotecari și operatori ai Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a fost învestit în funcția de ministru al Economiei după ce Sergiu Gaibu a demisionat. Iar secretara de stat de la Ministerul Mediului, Rodica Iordanov, a fost numită oficial în funcția de ministră a aceleiași instituții. 

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Vreau să le mulțumesc colegilor care au plecat pentru efort și sacrificiu. Știu că toată lumea a muncit onest, știu că a fost greu. Nu este ușor să-ți asumi instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și două decenii de politici proaste de angajare, promovare și motivare a personalului, dar schimbările trebuie făcute și ele trebuie făcute la timp. Este o vorbă, omul potrivit, la locul potrivit”.

Tot în această săptămână, directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a demisionat. Noul șef al instituției a devenit Alexandru Musteață, care, potrivit Guvernului, a activat în domenii precum securitatea economică, consultanță financiară și fiscală.

 Pe parcursul ultimelor zile, mai multe conversații purtate pe Telegram și atribuite unor actuali și foști demnitari de rang înalt, au fost făcute publice pe un site cu autori necunoscuți. ZdG a contrapus informațiile din acele conversații cu faptele disponibile în spațiul public și a cerut explicații persoanelor vizate. Mai multe detalii aflați din articolul publicat pe site-ul nostru.

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a anunțat, joi, că a înaintat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare semnată împreună cu alți 106 europarlamentari, prin care se cere un acord bilateral pentru eliminarea tarifelor de roaming dintre Uniunea Europeană și R. Moldova.

Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au avut consecințe și asupra locuitorilor Republicii Moldova. Mai multe raioane ale țări s-au cufundat, marți, în beznă pentru câteva ore până când problemele tehnice au fost înlăturate.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Deputata Partidului Șor Marina Tauber rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile, au decis magistrații Curții de Apel Chișinău. Tot în arest, doar că în Penitenciarul numărul 13, rămâne și fostul șef al Căii Ferate din Moldova Iurie Topală. Acesta este învinuit de procurori de abuz în serviciu, comis în perioada anilor 2015-2019. Topală ar fi cauzat întreprinderii un prejudiciu de aproximativ 250 de milioane de lei.

Iar procurorul anticorupție Victor Furtună a fost numit, joi, de membrii Consiliului Superior al Procurorilor în funcția de șef adjunct interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Victor Furtună activează în Procuratura Anticorupție din aprilie 2019 și conduce grupul de urmărire penală în dosarul Stoianoglo.

 Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis, joi, demersul privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul „Frauda bancară”. Hotărârea instanței poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.

Între timp, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care se află în arest după ce a fost expulzat din Ucraina, a primit statutul de învinuit „pentru rolul de conducător” al tentativei de deposedare a bunului imobil în care își are sediul Consulatul R. Moldova la Odesa. Potrivit acuzatorilor de stat, în dosarul investigat sunt șase învinuiți, care în acest stadiu al investigațiilor se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Iar magistrații Judecătoriei Chișinău, sediului Centru, solicită Președinției să comunice motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor a 24 de judecători pentru a fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit lor, respingerea candidaturilor pe 1 iunie și 7 noiembrie curent, citez, „a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției”.

Autocarul cu 49 de pasageri la bord care a luat foc în timp ce se îndrepta spre protestul organizat duminica trecută de Partidul „Șor” la Chișinău, aparține unei companii gestionate de socrii lui Nicolae Gavriliț, fost șef al Direcției investigarea fraudei economice a Inspectoratului Național de Investigații. Ziarul de Gardă a constatat că autovehiculul implicat în incident se află în proprietatea firmei „Elastica” SRL. Proprietarii companiei sunt Eugenia și Grigore Croitoru, părinții soției lui Nicolae Gavriliț. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

În Ucraina continuă atacurile masive ale Rusiei. Marți, trupele ruse au lansat aproximativ 100 de rachete spre țara vecină. În rezultat, mai multe regiuni au rămas fără energie electrică, fără agent termic și apă. Tot marți, două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, la 50 de kilometri nord de orașul ucrainean Liov. Presa din Polonia a relatat că două persoane au murit. La scurt timp după explozie, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că executivul a crescut nivelul de alertă al armatei. A doua zi după incident, secretarul general al NATO a spus că explozia din Polonia a fost cauzată probabil de o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, dar că Rusia este responsabilă în ultimă instanță pentru că a declanșat războiul.

Acum vă rugăm pe voi să comentați evenimentele săptămânii. Scrieți-ne în comentarii care credeți că a fost cea mai importantă noutate a ultimelor zile și nu uitați de cartonașul roșu. Cine credeți că îl merită? Așteptăm mesajele voastre argumentate și puteți câștiga, prin tragere la sorți, un cadou cu însemnele ZdG. Câștigătorul de săptămâna trecută este utilizatorul Pușca Ion. Ion, te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul.