Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Reprezentanții Moldelectrica avertizează…

ULTIMA ORĂ Reprezentanții Moldelectrica avertizează despre „perturbații” în sistemul electroenergetic: „Sunt posibile deconectări”

Sursa foto: pixabay.com

Reprezentanții ÎS „Moldelectrica” informează luni, 5 decembrie, despre „perturbații în sistemul electroenergetic”, menționând că sunt posibile deconectări ale energiei electrice.

Anunțul întreprinderii vine la scurt timp după ce armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor din Ucraina.

Pe 3 decembrie curent, S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru luna decembrie.

„De asemenea, am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie – martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate”, a mai menționat Spînu.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie aproximativ 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MW, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze, întreaga cantitate livrată de Gazprom, care vor fi livrate regiunii transnistrene.

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul. MoldovaGaz va livra 5,7 milioane de m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate”, potrivit ministrului.

„Aceast contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, susține Spînu.

Ministrul a mai spus că, odată cu semnare acestui contract, „se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate”.