Principală  —  IMPORTANTE   —   Tuburile de unică folosință sunt…

Tuburile de unică folosință sunt reutilizate? Precizările unui director interimar de spital

Un medic care a lucrat anterior la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) susține că în R. Moldova tuburile pentru intubarea pacienților, deși sunt de unică folosință, ar fi dezinfectate și reutilizate.

„Puțini cunosc că Republica Moldova este unică țară de pe glob în care tuburile de intubare nu sunt de unică folosință. Da, da. Ați auzit bine, a murit pacientul, tubul l-a sterilizat în oleacă de perhidrol și îl intubăm pe următorul. Faptul că se reutilizează ceea ce e de unică folosință nu este o noutate pentru nimeni”, a scris fostul lucrător medical, care nu mai activează în domeniu de aproape doi ani.

Reprezentanții IMU nu au răspuns la apelurile ZdG pentru a oferi o reacție.

UPDATE: Și directorul Institutului de Medicină Urgentă neagă faptul că tuburile sunt reutilizate

Totuși, Andrei Uncuța, directorul interimar al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde sunt intubați pacienții care suferă de COVID-19, a precizat pentru ZdG că în spitalul pe care îl conduce nu se întâmplă acest lucru de mai mulți ani.

„Toate tuburile din Spitalul Republican pentru intubare sunt de o singură folosință. Niciun tub nu se sterilizează de vreo 7 ani. Nu vă pot spune despre celelalte instituții medicale, dar sunt aproape sigur că și acolo (n.r. – IMU) demult nu există acest lucru”, a menționat acesta.

Potrivit lui Uncuța, spitalul are 1000 de tuburi, iar în total au fost intubați 23 de pacienți, tuburile fiind schimbate, în medie, la două zile, fiind utilizate câte circa trei. El a mai spus că instituția ar putea să completeze stocurile în următoarea perioadă.