Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tiraspolul nu va organiza paradă…

Tiraspolul nu va organiza paradă militară de „Ziua Victoriei”

Sursa foto: president.gospmr.org

Tiraspolul nu va organiza în acest an parada militară și acțiunea denumită „Regimentul Nemuritor”, dedicate „Zilei Victoriei”. Așa-numitele autorități din regiune nu au anunțat motivul din care se renunță în acest an la paradă. Potrivit unei „decizii” anterioare a așa-numitului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, până pe 19 mai în regiunea transnistreană este în vigoare „codul galben de alertă teroristă”.

Potrivit informațiilor publicat pe site-ul oficial al așa-zisului lider al regiunii transnistrene, în acest an vor avea loc depuneri de flori, mitinguri și concerte în toate localitățile din stânga Nistrului.

„În acest an, în capitală nu va avea loc parada militară și acțiunea națională „Regimentul Nemuritor”. La Tiraspol, precum și în alte localități din Transnistria, festivitățile vor avea loc la nivel local. Orașele și raioanele trebuie să fie decorate tematic”, anunță „administrația” lui Krasnoselski.

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană au solicitat anterior ONU să „examineze” presupusul „atac terorist”, care ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului.

Pe 9 martie, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că a dat indicații să fie pregătite declarații la adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU prin care va cere „asigurarea securității” pentru stânga Nistrului.

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană a declarat că „a prevenit un atac terorist”. Potrivit lui Krasnoselski, atacul ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. În replică, Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că aceste declarații sunt „o provocare orchestrată de Kremlin”.

Încă din 23 februarie Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană. Atunci, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.