Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Așa-numitele autorități de la…

DOC Așa-numitele autorități de la Tiraspol au prelungit codul galben de „alertă teroristă” până pe 19 mai

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a prelungit codul galben de „alertă teroristă” pe teritoriul regiunii transnistrene până pe 19 mai 2023. Un decret care prevede acest lucru a fost semnat vineri, 17 martie.

Așa-numitele autorități din regiunea transnistreană au solicitat anterior ONU să „examineze” presupusul „atac terorist”, care ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului.

Pe 9 martie, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că a dat indicații să fie pregătite declarații la adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU prin care va cere „asigurarea securității” pentru stânga Nistrului.

Așa-zisul minister al securității din regiunea transnistreană a declarat că „a prevenit un atac terorist”. Potrivit lui Krasnoselski, atacul ar fi fost pregătit „la indicația Serviciului de securitate al Ucrainei” împotriva mai multor așa-numiți oficiali din stânga Nistrului. În replică, Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că aceste declarații sunt „o provocare orchestrată de Kremlin”.

Încă din 23 februarie Rusia acuză Ucraina că ar pregăti „provocări” în regiunea transnistreană. Atunci, Volodimir Zelenski a declarat că țara sa respectă integritatea teritorială a R. Moldova și consideră regiunea transnistreană parte a țării noastre, iar declarațiile rușilor sunt „provocări”.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.