Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ iData/ Cum ar arăta…

SONDAJ iData Cum ar arăta noul Parlament de la Chișinău, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Un nou sondaj realizat și prezentat de Date Inteligente (iData) luni, 30 noiembrie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar cele trei partide care au acces în actual Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul Politic „ȘOR”, ar avea șansa de a accede în Parlamentul de la Chișinău.

Autorii studiului susțin că la sondaj au participat respondenți și din cinci localități din stânga Nistrului.


Potrivit sondajului realizat de Date Inteligente (iData), dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (32,2%), Blocul socialiștilor și comuniștilor ar acumula 22,3%, iar Partidul Politic „Șor” ar aduna 6,9%.

  • PAS: 32,2%;
  • Blocul Socialiștilor și Comuniștilor din Moldova: 22,3%;
  • PP Șor: 6,9%;
  • Platforma PDA: 3,2%.
  • Blocul Renato Usatîi: 2,9%;

Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.

Tot în contextul situației politice, respondenții au fost întrebați în cine au cea mai mare încredere. În topul preferințelor se regăsește, în continuare, președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, iar pe locul trei este Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Topul este completat de liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, primarul Capitalei, ales pe listele PSRM, Ion Ceban, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministra Natalia Gavrilița, vicepreședința Partidului „Șor” Marina Tauber și ex-premierul Ion Chicu.

Sondajul a fost realizat în perioada 15 – 25 noiembrie curent, pe un eșantion de 1 047 de respondenți din 367 de localități, inclusiv 5 din stânga Nistrului, având o eroare maximă de eșantionare de +/2,9%.

Reprezentanții iData, directorul căreia este Mihai Bologan, fratele ex-deputatului socialist Viorel Bologan, spun că cercetarea a fost efectuată din banii companiei, studiul fiind finanțat din Fondul de Marketing al „Date Inteligente SRL”. Anterior, compania iData a realizat mai multe sondaje înainte de alegerile parlamentare din R. Moldova, dar și alte studii în legătură cu situația socio-politică din R. Moldova. Rezultatele acestora însă, au fost de fiecare dată cu o eroare semnificativă și de fiecare dată în favoarea PSRM și a liderului acestora, Igor Dodon.