Principală  —  IMPORTANTE   —   Satul cu circa 5 mii…

Satul cu circa 5 mii de locuitori și un primar neafiliat politic. Date despre Bulboaca – centrul Europei pe 1 iunie

Colaj ZdG

Aproape 50 de lideri europeni se reunesc la 1 iunie în R. Moldova. Cu o populație de circa 5 mii de oameni, satul Bulboaca devine joi centrul Europei.

Bulboaca, localitatea care găzduiește Summit-ul Comunității Politice Europene se află în raionul Anenii Noi, fiind amplasată pe malurile râului Bîc între satele Hîrbovăț, Roșcani, din Anenii Noi, și Pădurea Hîrbovăț, o arie protejată din categoria rezervațiilor peisagistice.

Satul a devenit o atracție turistică urmare a deschiderii complexului multifuncțional „Castel Mimi”, care cuprinde „Fabrica de vin a familiei Mimi” și „Conacul familiei Mimi”, datate de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

„Castelul Mimi” unde joi, 1 iunie, se întâlnesc aproape 50 de lideri europeni este vizitat anual de circa 40– 50 de mii de turiști unici.

Totodată, în sat este un alt monument istoric – Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, înălțată în anul 1868. Monumentul nu a fost în vizorul turiștilor până a fi deschis complexul turistic „Castel Mimi”.

În sat funcționează două puncte vamale interne – rutier și feroviar la stația feroviară „Bulboaca”, unde în această dimineață au ajuns circa 600 de jurnaliști care participă la mediatizarea summit-ului EPC.

Datele recensământului populației și al locuințelor din 2014 arată că în Satul Bulboaca locuiesc în jur de 5 mii de oameni.

La 3 noiembrie 2019 în calitate de primar al satului Bulboaca a fost ales Ion Berzoi, care este neafiliat politic. Berzoi este unul dintre cei mai tineri primari ai satului Bulboaca.

Ion Berzoi, primar al satului Bulboaca

Consiliul local Bulboaca este reprezentat de 15 consilieri locali. La alegerile generale locale din 20 octombrie 2019, în Consiliul local Bulboaca au fost aleși 8 consilieri de pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, 4 consilieri de pe lista Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS, 2 consilieri de pe lista Partidului Democrat din Moldova și un consilier de pe lista Partidulului Șor.

Summit-ul Comunității Politice Europene organizat la „Castel Mimi” este programat să dureze puțin peste cinci ore, cu o scurtă ceremonie de deschidere, urmată de patru mese rotunde, care vor trata subiecte precum energia, securitatea, conectivitatea și mobilitatea.

Mai multe detalii despre eveniment găsiți AICI.