Principală  —  IMPORTANTE   —   Sat din Ungheni, focar de…

Sat din Ungheni, focar de COVID – 19. Cinci persoane confirmate cu noul coronavirus, după ce o femeie a mers la rude de Paște

Un focar de transmitere comunitară a COVID-19 a apărut zilele acestea în satul Sculeni, raionul Ungheni, unde 5 persoane, membri ai aceleiași familii, au fost confirmate cu noul coronavirus. Totodată, alte aproximativ 60 de persoane se află în regim de autoizolare.

Potrivit primarul localității, totul ar fi pornit după ce o femeie nu a respectat recomandările autorităților și, de Paște, ar fi venit în vizită la rude, în satul Sculeni. 

Vasile Casian, primarul satului Sculeni ne-a comunicat că femeia care a venit în vizită este stabilită în raionul Fălești. Totodată, acesta ne-a mai spus că Centrul Medicină de Familie din localitate a fost plasat în carantină din motiv că „nu a fost în stare să monitorizeze situația privind infectarea cu noul coronavirus”.

„La momentul de față sunt cinci persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Bănuim că virusul a fost adus de o femeie din Fălești care era infectată. S-au întâlnit câteva surori și au sărbătorit Paștele împreună. Femeia de la Fălești, pe data de 2 mai a primit rezultatul la testul la COVID – 19 care era pozitiv. Celelalte femei sunt toate infectate.

Acum sunt aproximativ 60 de persoane în autoizolare, printre care și vecinii familiei. Încă nu a fost luată decizia ca satul să fie plasat în carantină, trebuie să fie un anumit procent din populație infectat. Din motiv că Centrul Medicină de Familie din localitate nu a fost în stare să monitorizeze situația privind coronavirusul – acesta a fost plasat în carantină. Toți medicii se află în autoizolare”, ne-a comunicat Vasile Casian, primarul satul Sculeni.

Contactat de Ziarul de Gardă, Alexandru Cornei, șeful Centrului de Sănătate Publică Ungheni, ne-a spus că, în total, în raionul Ungheni, sunt 27 de persoane confirmate cu noul coronavirus

„Din acești 27, 17 sunt deja tratați. Respectiv, 11 încă urmează tratamentul corespunzător. Din datele pe care le avem – 8 persoane sunt internate în spitalul din raionul Ungheni și 3 persoane se află internate în spitalele din Chișinău. Ultimele persoane care au fost confirmate pozitiv cu noul virus sunt din satul Sculeni. Toate persoanele infectate sunt femei, acestea s-au infectat de la o rudă din raionul Fălești. Persoane decedate din raionul nostru nu s-au înregistrat”, a precizat Alexandru Cornei.

Până la ziua de astăzi, 7 mai, au fost înregistrate 4476 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 555 cazuri sunt din Transnistria. Totodată,  bilanţul persoanelor tratate ajunge la 1747, iar 145 depersoane au decedat.

Ultimele date mai arată că până cum au fost confirmate 1098 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-267, asistenţi medicali-396, felceri-61, paramedici- 1, farmacişti-17, personal auxiliar-356 persoane