Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Reportaj din Parlament: cameramanii au…

Reportaj din Parlament: cameramanii au acces liber, dar nu dispun de condiții de lucru

După cea de-a doua ședință în plen la care presa a avut acces liber în sala de ședințe a Parlamentului au început să apară primele reacții – atât din partea presei, cât și din partea deputaților. Întrucât săptămâna trecută au fost prezenți în sala de ședințe opt cameramani, iar joi, 21 aprilie, au venit să ia imagini din sală doar doi, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat surprins, declarând în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” a postului public Moldova 1, că „după atâtea lupte a cuiva, cameramanii s-au întors tot în Sala presei, unde jurnaliștii au toate condițiile necesare”. La rândul lor, cameramanii cu care am discutat la Parlament, ne-au enumerat un șir de probleme, din cauza cărora majoritatea dintre ei preferă să folosească în continuare imaginile oferite de regizorul parlamentului.

O transmisiune neregizată de la parlament
21 aprilie, ora 9.30. Peste o jumătate de oră începe ședința în plen a Parlamentului. În Sala pentru presă, cameramanii își instalează camerele, le conectează.

La 9.40, reprezentanta Serviciului de presă al legislativului întreabă cine vrea să filmeze în sala de ședințe plenare. Doar doi cameramani solicită ecusoanele – de la Jurnal TV și PRO TV Chișinău. Ceilalți nu se grăbesc, deoarece știu deja, de la ședința anterioară a parlamentului, că nu vor avea dreptul să iasă cu camera de la balcon până va fi anunțată o pauză pentru deputați. De asemenea, pe parcursul ședinței, nu se vor putea deplasa la celălalt balcon, pentru a schimba unghiul de filmare.

La 9.50, cei doi cameramani, însoțiți de reprezentantul Serviciului de presă, se deplasează la balconul rezervat presei. Înainte de a începe ședința, intrăm în vorbă cu ei. Aflăm că sunt mulțumiți că pot filma din interior, dar au anumite probleme. „Am filmat de aici și la ședința trecută. Atunci au solicitat acces opt cameramani, dintre care, până la sfârșitul ședinței, au rămas trei. Astăzi, după cum vedeți, suntem doar doi. Pentru că există probleme – aici putem filma doar dintr-un singur unghi și nu avem sunet bun. Este bine pentru posturile care își pot permite doi cameramani, unul la balcon, aici, iar altul în sala pentru presă, pentru a lua declarații de la deputați. Dar acest lucru și-l pot permite doar una-două televiziuni”, ne explică Petru Platon, cameraman Jurnal TV. Colegul său, Gheorghe Stemate, de la PRO TV Chișinău adaugă: „Apreciem faptul că avem acces liber. Totuși, atunci când în sala pentru presă se fac declarații, nu avem dreptul să ieșim cu camera de aici pentru a le înregistra. Iar uneori o declarație a unui deputat poate fi chiar mai importantă decât imaginile pe care le luăm de aici”.

Serviciul de presă: „Să nu se transforme totul în haos…”
Am dorit să precizăm, de ce operatorii nu au dreptul de a ieși cu camerele în timpul ședinței, atunci când un deputat face declarații pentru presă. Liliana Anghel, reprezentanta Serviciului de presă al parlamentului, ne-a oferit răspuns la această întrebare: „Odată intrați acolo, ei nu pot lua camerele din sală decât în pauză. Așa pot ieși, dar cu camere nu. Să nu se transforme totul în haos. La prima ședință, am avut situația când cameramanii vroiau să filmeze declarațiile deputaților și noi încercam să rugăm deputații să facă declarațiile în pauză sau după, pentru ca operatorii să-i poată filma. A fost mai greu, de aceea, probabil, astăzi au fost mai puține solicitări din partea cameramanilor de a lua imagini din sala de ședințe”, ne-a spus Liliana Anghel.

Ce cred deputații despre prezența camerelor în sală
În ceea ce-i privește pe deputați, aceștia ne-au spus că nu sunt deranjați de prezența camerelor de filmat de la cele două balcoane pentru presă. „Este OK pentru noi. Doar că nu știu ce imagini pot lua, dacă uneori pot filma doar ceafa deputaților. Cred că de aceea, la ședința trecută la început erau mulți, apoi s-au mai rărit, iar spre sfârșitul ședinței rămăseseră doar camerele fără cameramani”, a observat deputatul PL Roman Boțan. Iurie Leancă, deputat neafiliat, a constatat că „pentru o transparență decizională mai bună chiar salutăm prezența lor în sală”. Iar deputatul PLDM, Chiril Lucinschi a remarcat: „Pentru noi nu este o problemă, dar mi se pare că lor nu le este comod pentru că nu-și pot lua camerele decât în pauză”.

Atmosfera din Sala pentru presă
Mergem și în Sala pentru presă. Aici toate mesele sunt ocupate. Opt camere stau pregătite pentru a înregistra eventualele declarații ale deputaților. Ne interesăm de ce cameramanii nu au dorit să meargă să filmeze la ședința în plen a parlamentului. „Noi am rămas în Sala pentru presă pentru a nu pierde declarațiile, pe care deputații le pot face oricând sunt dispuși. Acolo nici sunetul nu e foarte bun, putem lua doar imagini de fundal, de legătură”, susține un cameraman. „Postul nostru de televiziune nu-și permite să trimită la parlament două camere de filmat, de aceea am ales să stau aici. Imaginile care ni se transmit pe monitoare sunt clare, au sunet mai bun, de ce aș merge la acel balcon de unde pot filma doar dintr-un singur loc? Și apoi, majoritatea știrilor le facem de obicei din ceea ce declară deputații în Sala de presă”, adaugă un alt cameraman.

Declarațiile publice ale speakerului
Seara, la emisiunea „Moldova în direct” a postului public Moldova1, aflăm ce crede președintele parlamentului, Andrian Candu, despre prezența redusă a cameramanilor la ședințele în plen ale deputaților: „Sunt puțin surprins că după atâtea lupte a cuiva, care să se zbată pentru accesul camerelor (…) Astăzi, în plenul parlamentului, deși le-am dat locul la 12 sau 14 camere, pe tot parcursul zilei am avut două camere și la un moment dat a rămas doar una. Și săptămâna trecută au intrat zece camere, iar peste jumate de oră au dispărut. S-au întors tot în Sala presei, unde jurnaliștii au toate condițiile necesare…”.

Concluzii
Dacă ar fi să rezumăm aceste puncte de vedere, am putea spune, în concluzie, că accesul cameramanilor la ședințele în plen a fost o decizie binevenită. Doar că, pentru mai multă eficiență, ar mai fi câteva probleme esențiale de soluționat. De exemplu: cameramanilor să li se permită să iasă cu camera atunci când au nevoie să filmeze declarațiile din Sala de presă; să li se dea posibilitatea de a se deplasa de la un balcon la altul pentru a lua imagini din diferite planuri; să li se permită să intre și să iasă liber în/din sala de ședințe, pentru a putea oferi prompt intervenții live și alte imagini operative importante; să fie asigurat din punct de vedere tehnic un sunet mai bun, fără bruiaje, la fel ca în înregistrările făcute de regizorul din Parlament.

Sursa: media-azi.md