Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Recensământ: Serviciul 112 a înregistrat…

Recensământ: Serviciul 112 a înregistrat cazuri în care cetățenii chestionați ar fi dat dovadă de „comportament agresiv”

Sursa: Serviciul 112/Facebook

Din 8 aprilie, în R. Moldova are loc procesul de chestionare a populației și al locuințelor, în cadrul recensământului 2024. În acest context, Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 a comunicat că la numărul unic de urgență au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor, refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, dar și „reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților”.

În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, în R. Moldova se va desfășura recensământul populației și locuințelor (RPL). Recensământul este o activitate de amploare națională care are loc o dată la 10 ani. Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor țării. În cadrul recensământului, sunt colectate date cu privire la fiecare persoană din gospodărie (de exemplu: anul și locul nașterii, locul de trai, limba vorbită, nivelul educației, ocupația ș.a.), cât și date despre locuință (cum ar fi dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire, suprafața și materialele de construcție a locuinței ș.a.).

Conform procedurii prevăzute, un recenzor va vizita locuințele și va adresa întrebări din chestionarul de recensământ, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă.

„Vă îndemnăm să participați la recensământ și să răspundeți la întrebările persoanei angajate de Biroul Național de Statistică. Dacă aveți îndoieli privitor la identitatea recenzorului, puteți verifica identitatea recenzorului la Linia verde (apel gratuit) 0800 800 24.

Atenție! Oferiți răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică. Recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

Datele de la recensământ sunt colectate pe o tabletă și doar prin interviu față în față. În chestionarul de recensământ NU sunt întrebări legate de datele bancare”, notează Serviciul 112.

Recenzorul va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor și va purta vestimentație cu însemne de identitate a RPL, inclusiv: vestă, chipiu, tricou, rucsac, tabletă, toate cu logo-ul Recensământului 2024.

Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, participarea la recensământ este obligatorie. Datele pe care le vor oferi cetățenii la recensământ sunt confidențiale și protejate conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și Legii nr. 93/2017 cu privire la statistica oficială. Aceste date se vor utiliza doar în scopuri statistice pentru elaborarea și diseminarea sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, fără a fi posibilă identificarea datelor personale. Datele colectate vor sta la baza proiectelor de dezvoltare la nivel de localitate și de țară.

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes.