Principală  —  IMPORTANTE   —   RAPORT MONDIAL/ R. Moldova pe…

RAPORT MONDIAL R. Moldova pe locul 31 în lume la capitolul „libertatea presei”. RFR atenționează: „Jurnaliștii moldoveni pot fi ţinta insultelor şi intimidărilor din partea politicienilor”

Foto: ZdG

R. Moldova se poziționează pe locul 31 din 180 în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial, în scădere cu 3 poziții față de anul 2023. Astfel, țara noastră a obținut un scor de 74,86 din maximum 100 de puncte, în raport cu scorul de 77,62 din anul precedent.

„Mass-media din R. Moldova este împărțită în tabere pro-ruse și pro-occidentale. Oligarhii și liderii politici își impun puternic pozițiile editoriale”, se arată în raportul Reporterilor fără Frontieră (RFR).

Foto: rsf.org

„Peisajul media este polarizat și marcat de influența lui Ilan Șor, un oligarh pro-Kremlin fugit din țară penntru a scăpa de justiție. Imperiul media construit în ultimii ani de companiile afiliate lui Șor a slăbit, fiind suspendate licențele a șase canale TV, inclusiv TV6 și Orizont TV, în decembrie 2022 și noiembrie 2023. Licențele altor patru canale afiliate oligarhului Vladimir Plahotniuc, aflat și el în exil, au fost, de asemenea, suspendate în noiembrie 2023. Conținutul acestor instituții media a migrat online pe site-urile lor web și pe rețelele de socializare”, se mai arată în raportul Reporterilor fără Frontieră.

Foto: rsf.org

În raport se mai indică că, măsurile luate de Consiliul Audiovizualului au înăsprit controlul asupra dezinformarii și discursurilor instigatoare la ură și au slăbit instituțiile media care difuzează conținut propagandistic produs în Rusia.

Autorii raportului atrag atenția că, jurnaliștii din R. Moldova pot fi ţinta insultelor şi intimidărilor din partea politicienilor.

„Susținătorii lor recurg uneori la hărțuirea cibernetică împotriva reporterilor considerați ostili ideilor lor. Accesul jurnaliştilor în regiunea separatistă Transnistria, susţinută de Rusia, este supus unei acreditări speciale”, se mai arată în raport.

La finele anului 2023, Ziarul de Gardă a fost ținta unui atac din partea fostului premier, Ion Chicu, numind reporterul care l-a contactat „escortesă mediatică”.

Pe primele 3 poziții se află: Norvegia (91,89 puncte), Danemarca (89,6 puncte) și Suedia (88,32 puncte). Pe ultimele trei poziții sunt Afganestan(19,09 puncte), Siria (17,41 puncte) și Eritrea (16,64 puncte).

Rusia (29,86 de puncte) se poziționează pe locul 162, față de 164 în 2023, iar Ucraina (65 puncte) – pe locul 61, comparativ cu locul 79 din 2023.