Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova va trimite Ucrainei…

R. Moldova va trimite Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar în valoare de 15 milioane de lei

Sursa foto: IGSU

Guvernul R. Moldova a aprobat acordarea unei asistențe internaționale Ucrainei, care constă în bunuri materiale în valoare de peste 15 milioane de lei. Printre bunuri se regăsesc corturi, saltele, perne, cearșafuri, prosoape și produse alimentare.

Potrivit proiectului aprobat de Guvern pe 19 aprilie 2023, bunurile vor fi eliberate din administrarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va întreprinde măsuri pentru recepționarea, formarea și transportarea, conform destinației, a lotului de asistență internațională prin mijloace proprii și/sau contractări, cu suportul din partea organizațiilor internaționale.

„Lotul de asistență internațională conține atât bunuri pentru asigurarea igienei personale (săpun de rufe, prosop, wc portativ), dar și care oferă posibilitatea desfacerii unei tabere, a unui loc de plasament temporar sau a unui spital provizoriu în condiții de câmp (corturi, saltele de dormit, perne, cearșafuri, stații electrice mobile, pachete cu pansamente, măști de protecție, mănuși medicinale), dar și produse alimentare (conserve) ș.a. Scopul proiectului constă în intervenția statului pentru susținerea țării vecine care este afectată de condițiile nefavorabile apărute urmare conflictului armat din regiune”, potrivit Hotărârii Guvernului.

Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca, din fondul de rezervă al Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne mijloace finaciare în sumă de 162 de mii de lei pentru achitarea cheltuielilor de transport suportate în scopul transportării asistenței internaționale acordate Ucrainei în baza documentelor confirmative prezentate.

Adițional, Ministerul Finanțelor va aloca Ministerului de Interne mijloace financiare în sumă de 5 615 lei pentru completarea stocurilor rezervelor de stat și de mobilizare cu bunuri materiale. În scopul intervenirii operative a statului pentru acordarea asistenței internaționale Ucrainei, proiectul hotărârii Guvernului urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Acesta este al doilea lot de ajutor umanitar livrat Ucrainei în 2023. Pe 10 februarie 2023, R. Moldova a mai trimis Ucrainei un lot de ajutor umanitar, format din mai multe tipuri de medicamente, corturi, generatoare, dar și produse alimentare necesare pentru oamenii aflați în dificultate din țara vecină, în valoare totală de circa 16,8 milioane de lei. MAI anunța atunci că lotul urmează să ajungă în regiunea Hmelnițki din Ucraina. Bunurile materiale sunt acordate Ucrainei în calitate de asistență internațională cu titlu gratuit.

În 2022, R. Moldova a mai transmis patru loturi de ajutoare umanitare Ucrainei. Ultimul fiind transmis pentru regiunea Nikolaev în luna octombrie a anului trecut și cuprindea 17 autocamioane în sumă de circa 21 milioane de lei.