Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Promo-LEX: Zvonuri, tentative sau chiar…

Promo-LEX: Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 face publice noi sesizări despre încălcările semnalate în timpul procesului de vot, cum ar fi transportarea organizată a alegătorilor, tentative de recompense materiale, acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, precum și agitație electorală sau PR negru.

  • Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 4 cazuri.

SV 37/36, regiunea transnistreană, Rezina. La ieșirea din SV, unde se afla observatorul, a fost auzită următoarea întrebare adresată de unul din alegători însoțitorului său: „Где я могу забрать свои обещанные 800… ”. Interlocutorul său însă i-a făcut semn să aștepte până vor pleca de la SV.

SV 37/3, regiunea transnistreană, Rezina. În holul SV, observatorul a auzit cum doi alegători analizau între ei cum trebuie să voteze potrivit indicațiilor primite. Astfel, unul dintre ei trebuia să voteze pentru un candidat, iar al doilea – pentru altul. La întrebarea când vor primi banii, răspunsul a fost că mai târziu, în mașină, după ce vor demonstra că au votat.

SV 33/25 Taraclia, Novosiolovca. La ora 11:20, observatorului Promo-LEX i-a fost comunicat de un alegător despre prezența unui automobil Nissan cu nr. de înmatriculare: CDY 003, la distanța de 60 m de la SV.  Alegătorul a informat că șoferul automobilului propunea remunerarea bănească pentru votarea pentru un anumit candidat. În urma sesizării Președintelui BESV, persoana respectivă a părăsit teritoriul SV, la ora 14:15.

SV 25/37, Orhei, Isacova. În raza de 100 de metri de la SV a fost observat un magazin mobil. Președintele BESV a anunțat forțele de ordine. În rezultat, acesta a fost reamplasat.

  • Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 21 cazuri.

SV 11/038, Cimișlia, Porumbrei. Un microbuz cu numere de înmatriculare ZZ K 266, culoare verde, a fost observat cum aduce mai mulți alegători la SV. Alegătorii susțin că vin din satul vecin și sunt transportați fiindcă sunt departe de SV. Microbuzul a fost observat de doua ori.

SV 36/8 UTA Găgăuzia, Comrat. La ora 11:00, la distanță de 20-30 m de la SV, a fost observat un automobil, marcă Opel, nr. de înmatriculare GE BF 301, ce transporta alegătorii și continuă să o facă până la momentul actual. Automobilul a fost văzut de cel puțin 4 ori. Fiind sesizat Președintele BESV, acesta a menționat că nu este în competența lui.

SV 25/045 Orhei, Mălăiești. La orele 13.00 și 15.09 a fost văzută mașina Toyota Yaris cu num de înmatriculare PS 873 de culoare sură, care transporta alegători. Mașina transporta alegători în vârstă pentru care este dificilă deplasarea. Persoana care conducea automobilul este consilier.

La SV 37/9, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Varnița. A fost observat un microbuz de culoare galbena care de mai multe ori a adus la SV persoane din regiunea transnistreană. În total au fost aduse aproximativ 30 de alegători. Ulterior au intervenit forțele de ordine, după care microbuzul nu a mai venit.

SV 37/36, regiunea transnistreană, Rezina. De la Rîbnița au venit două rutiere, care au adus circa 30 de alegători din regiunea transnistreană. Numerele de înmatriculare a rutierelor: T959ET, P862CD.

SV 37/17 și 37/18, regiunea transnistreană, Căușeni, Copanca. Sunt transportați organizat alegătorii din regiunea transnistreană cu un microbuz care face mai multe curse. S-a reușit transportarea a circa 25 de persoane. Numărul de înmatriculare a microbuzului C097НТ. Un alt automobil cu numere de înmatriculare C266СВ, a venit de 2 ori și a adus câte 4 persoane. În alt caz, au fost identificate și alte automobile de tip sedan în care au fost transportate câte 3-4 persoane pentru a vota.

SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Sunt aduși în mod organizat alegătorii din regiunea transnistreană prin intermediul următoarelor unități de transport: Р183СТ, Р672ЕА, Р274СР. Fiecare automobil a făcut naveta de câte 2-3 ori aducând fiecare câte 4 persoane. Periodic aceste automobile se duc la alte SV din Rezina. La ieșirea din automobil, alegătorii primesc pachete cu masca de protecție și mănuși. Toate pachetele sunt identice.

SV 37/22, regiunea transnistreană, Criuleni. A fost observată o mașină la orele 10.13 și, repetat, la 12.20 care transporta alegătorii din Dubăsari, stânga Nistrului (câte 5 alegători per cursă). Numărul de înmatriculare a automobilului – E951.

SV 37/18, regiunea transnistreană, Căușeni, Copanca. Alegătorii din regiunea transnistreană sunt transportați organizat prin intermediul următoarelor mijloace de transport: VW golf С459ЕМ, Fiat С832СР, Mercedes С253ЕМ. Automobilele menționate fac naveta de la vamă până la SV. Angajații vamei din rmn împart cetățenilor care părăsesc regiunea transnistreană pachete cu măști de protecție, mănuși și pixuri. Un grup de veterani se află la vamă și monitorizează automobile care vine din partea transnistreană. Concomitent, automobilele sunt verificate de către poliție.

  • Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 1 caz.

SV 37/10, regiunea transnistreană, Anenii Noi, Varnița. În jurul orei 12, un grup de localnici au avut un conflict cu votanții veniți din regiunea transnistreană. După intervenția poliției conflictul a fost aplanat.

  • Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 11 cazuri.

SV 01/241, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a identificat că în apartamentul său este indicată o persoana străină. Situația a persistat și în anii precedenți. Deși, alegătorul a verificat anterior la Centrul multifuncțional ASP persoana nu a fost identificată. Membrii BESV au recomandat să verifice repetat la centrul multifuncțional.

SV 16/13 Edineț, Cupcini, Chetroșica Veche. Un alegător a observat că cineva a semnat în locul lui în listele electorale de bază. Președintele a comunicat alegătorului că s-a produs o greșeala din partea membrului BESV. Alegătorului i s-a permis exercitarea dreptului la vot.

SV 25/009, Orhei, Orhei. Mai mulți alegători nu se regăseau în listele electorale, pentru că erau înregistrați la alte SV. Situația a provocat certuri și incomodități. Pe parcursul zilei au fost mai multe incidente de acest fel.

SV 01/054, Chișinău, Botanica. Un alegător a informat membrii BESV că în lista electorală figurează o persoană care nu locuiește la adresa indicată și că are viza de reședință în altă parte de mult timp.

SV 01/266, Chișinău, Vadul lui Vodă. Un alegător care s-a prezentat la secția de votare a fost identificat în SIAS Alegeri, însă nu a fost identificat în lista electorală. Alegătorul a părăsit secția de votare iritat și a renunțat să își exercite dreptul la vot. Președintele BESV a încercat să îl identifice ca să îl convingă să se întoarcă și sa voteze.

SV 21/014, Ialoveni, Costești. Până la momentul raportării, aproximativ 20 de alegători nu s-au regăsit pe listele electorale de bază, din cauză că au fost repartizați la alte SV. Acest fapt a stârnit strigăte și nemulțumiri în SV.

SV 9/40 Călărași, Temeleuți. În lista electorala a fost identificata o persoană decedată.

SV 36/40 UTA Găgăuzia, Cazaclia. Un alegător nu s-a regăsit în listele electorale și a fost inclus în listele suplimentare.

SV 32/31 Ștefan Vodă, Talmaza. Mai mulți alegători s-au revoltat că nu se regăsesc în listele electorale și sunt redirecționați la altă SV. Alegătorii în mod obișnuit votau la acea secție de votare. Doi soți cu aceiași viză de reședință erau arondați la două secții de votare diferite.

SV 27/25 Rîșcani, Hiliuți. Un alegător nu s-a regăsit nici în lista electorală și nici în SIAS Alegeri.  Funcționarii au spus că îl cunosc și că e din circumscripția dată. A fost sesizat CEC, alegătorul a votat pe listele suplimentare.

SV 18/55, Florești, Roșietici. Președintele  BESV  a informat observatorul precum că în listele electorale sunt și localnici din satul vecin – Roșietici  Vechi.