Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Programul evenimentelor care se vor…

Programul evenimentelor care se vor desfășura la Chișinău de Ziua Independenței R. Moldova

Pe 27 august, când se împlinesc 31 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova, în capitală vor fi organizate mai multe evenimente culturale. Potrivit Guvernului, programul manifestărilor va începe la ora 8:30 cu depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare, după care conducerea țării va participa la festivitatea de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”.

Pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor evolua: orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, orchestra Prezidențială, orchestra MAI, Capela corală academică „Doina”, solista Mariana Bulicanu, studioul muzical-coral „Lia-Ciocârlia”, BrioSonores, Igor Podgoreanu, Cătălin Josan, dar și violoniștii Alexandra Conunova și Ilian Gîrneț.

Pe lângă spectacolul tematic „Moldovă, tu ești patria mea!”, manifestarea va cuprinde și uvertura „Gânduri pentru și despre țară”, care presupune proiectarea colajului documentar „Moldova suverană”.

Programul va culmina cu defilarea fanfarelor militare în Piața Marii Adunări Naționale. Iar seara, cu începere la ora 19.00, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.

Manifestări dedicate Zilei Independenței vor avea loc, pe 27 august, în toate localitățile din țară.

Potrivit unui anunț a Primăriei Chișinău, de pe 26 august 2022, ora 20:00, și până pe data de 27 august 2022, ora 24:00, va fi suspendat traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul PMAN, iar transportul public de pasageri va fi redirecționat.

Rutele de troleibuz nr. 1, 4, 5, 8, 22 și 34 spre Botanica vor ocoli Piața Marii Adunări Naționale pe str. 31 August 1989, iar spre Buiucani vor circula pe str. București.

Rutele de troleibuz nr. 30 și 31 – de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe V. Alecsandri – str. București – str. A. Pușkin – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt (retur spre Aeroport/Sîngera).

În acest context, poliția recomandă să evitați circulația pe străzile menționate, să respectați semnalizarea rutieră temporară și manifestați răbdare și disciplină maximă, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Pe 27 august 2022, R. Moldova va marca 31 de ani de independență.

Ziua Independenței este ziua națională a R. Moldova, în care se sărbătorește adoptarea Declarației de Independență față de Uniunea Sovietică în 1991.

Proclamarea independenţei R. Moldova, în 1991, a constituit urmarea unui proces complex. În iunie 1988, la Chişinău s-a reunit un grup de intelectuali moldoveni care a pus bazele unui grup de iniţiativă pentru susţinerea democratizării. Pee 27 august 1991, în urma puciului de la Moscova, R. Moldova şi-a declarat independenţa „având în vedere trecutul milenar al poporului nostru şi statalitatea sa neîntreruptă în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, aşa cum se menţionează în Declaraţia de Independenţă.

Acest eveniment a fost precedat de adoptarea Declaraţiei de suveranitate, pe 23 iunie 1990, şi de neparticiparea, în ciuda presiunilor, la referendumul asupra menţinerii URSS, pe data de 17 martie 1991.

Cu toate acestea, drumul spre obținerea independenţei faţă de URSS a fost unul complex, fiind marcat de manifestări civile, iar rezultatul final întârziind din cauza activiştilor proruşi din stânga Nistrului sau adepţilor Partidului Comunist. Deşi a existat o dorinţă enormă de menţinere a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti în componenţa URSS, succesul mişcărilor naţionale de la sfârşitul anilor ’80 ai secolului trecut a fost incontestabil.