Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul Ion Ceban cere destituirea…

Primarul Ion Ceban cere destituirea șefei Centrului de refugiați din sectorul Râșcani: „Au fost depistate abateri substanțiale”

Sursa foto: TV8

Șefa Centrului de refugiați din sectorul Râșcani, Irina Certan, ar urma să fie destituită după ce au fost constatate mai multe „abateri substanțiale” în cadrul Centrului. Un anunț în acest sens a fost făcut luni, 29 mai, de către primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.

„Joi a fost finalizată inventarierea în ceea ce ține nemijlocit de activitatea Centrului. Au fost depistate abateri substanțiale. În acest context, am rugat să fie convocată Comisia diciplinară, pe parcursul zilei de astăzi, pentru a examina acest raport și să fie destituită doamna care a fost suspendată până în ziua de astăzi (…). Dacă se face vinovată să răspundă. Am înțeles că în continuare scrie „romane” despre noi toți. Reiterez, Primăria este fermă în acțiunile anticorupție (…)”, a declarat Ion Ceban.

Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.

Joi, 4 mai, CNA în comun cu procurorii și ofițerii de investigații ai INI au operat 24 de percheziții pe mai multe adrese, inclusiv la sediul Centrului de plasament temporar pentru refugiați din municipiului Chișinău, str. Studenților 7/5, în garajele/depozitele și construcțiile accesorii, situate pe această adresă cu scopul depistării și ridicării documentelor, înscrierilor de ciornă (agende personale, foi, carnete, alți purtători materiali de informație), mijloacelor bănești, obținute ca rezultat al activității infracționale, mijloacelor bănești, obținute din comercializarea bunurilor destinate refugiaților și procurate din fondurile externe.

Șeful CNA a menționat că în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților figurează 11 persoane, dar „urmează de analizat probatoriul care a fost ridicat în urma perchezițiilor de ieri (miercuri, 4 mai, n.red.), pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane implicate”.

Pe 4 mai curent, Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), și un subaltern au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în cadrul dosarului. Pe 10 mai, Procuratura Anticorupție a anunțat că în privința lui Boris Gălca a fost aplicată măsura non-privativă de libertate – obligația de a nu părăsi localitatea.

Ulterior, primarul Ion Ceban a declarat că „persoanele care se fac vinovate, vor fi destituite”.