Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Platon, despre Laundromat: Nimeni nu…

Platon, despre Laundromat: Nimeni nu știe suma, nu e de 71 de miliarde de dolari

Foto: Nicu Gușan/Radio Europa Liberă

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, susține că transferurile bănești din perioada anilor 2010-2014 din Federația Rusă, cunoscute ca fiind parte din schema de spălare de bani murdari „Laundromat”, au fost efectuate în mod legal.

Totodată, potrivit acestuia, prin băncile din R. Moldova nu a trecut suma de 71 de miliarde de dolari, iar cei care numesc această cifră nu știu să citească rapoartele. Mai mult, acesta susține că nu este cunoscută suma exactă: „inițial a fost 18, apoi 20, acum este vorba despre 22 de miliarde”.

Platon susține că nu a fost spălare de bani, nu au fost legalizați bani murdari, toate tranzacțiile au fost legale, iar judecătorii nu puteau lua alte decizii.

„Oamenii care câștigau bani legal voiau să transfere peste hotare. În Federația Rusă, chiar dacă este legal, băncile nu acceptă ca o persoană juridică să cumpere valută și s-o transfere peste hotare, pot fi închise și conturile”, a declarat Platon în cadrul unui interviu acordat pentru postul TV8.

De asemenea, acesta a menționat că nu poate vorbi prea multe despre Laundromat, având în vedere procesul în care este implicată sora sa.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.