Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 800 de refugiați din…

Peste 800 de refugiați din Ucraina au fost angajați oficial în R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Sursa foto: MAI

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 11 octombrie 2022, 811 persoane refugiate din Ucraina, dintre care 613 de femei și 198 de bărbați, au fost angajate oficial în câmpul muncii din R. Moldova. Potrivit ANOFM, cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în: Chișinău – 607 persoane, Bălți – 27, Ungheni – 19 și Cahul – 17. 

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, medic, educator, cusător, vânzător-consultant, bucătar, montator subasamblare, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM.

Potrivit informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 11 octombrie 2022:

  • Peste 140 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând peste 2200 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
  • Peste 550 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Pe 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că este în proces de definitivare a proiectului privind acordarea protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina din cauza conflictului armat.

Potrivit datelor oferite de MAI pe 10 octombrie, pe teritoriul R. Moldova sunt 83 245 cetățeni străini, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 42 568 sunt minori.

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 10 octombrie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 9.932 de cereri de azil, mai menționează MAI.